- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

4 kawałki białej kiełbasy, ok 400 g
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
sól i czarny pieprz do smaku
ew.1 łyżeczka mąki pszennej
olej
Kiełbasę pokroić w plastry i zrumienić na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną i pokrojoną w półplasterki cebulą.
Dodać zioła prowansalskie i paprykę, po czym od razu dodać odsączoną z zalewy fasolę i wymieszać. Dodać pomidory wraz z zalewą.
Zagotować. Jeśli sosu jest dużo, można zagęścić go łyżeczką mąki pszennej, rozmieszaną w kilku łyżkach wody.
Chwilę gotować razem, by smaki się połączyły, po czym doprawić solą i pieprzem. Aby smak było ostrzejszy, dodać szczyptę pieprzu cayenne.
Można udekorować kleksem śmietany. Podawać ze świeżym pieczywem.
Na podstawie Bistro 4/2011
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: