Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Biała kiełbasa z jabłkami i cebulką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1517694" data-attributes="member: 956"><p>Przepis z forum Mniam Mniam sprzed kilku lat. Niestety nie mam linka, bo było tam dużo zmian i części postów już nie ma.</p><p></p><p>4 kawałki białej kiełbasy (po jednym na osobę) może być surowa lub parzona</p><p>2 średnie cebule</p><p>3 duże kwaśne jabłka (u mnie najczęściej zielone granny smith)</p><p>pół łyżeczki cynamonu</p><p>pół łyżeczki imbiru</p><p>szczypta chili (opcja)</p><p>2 łyżki cukru </p><p>1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody</p><p>kilka łyżek oleju</p><p>sól, pieprz, trochę majeranku</p><p></p><p>Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Dwa pokroić na 16-tki, jedno w kostkę. To ostatnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i dusić na małym ogniu aż zmięknie. Dodać kilka łyżek wody, przyprawy i dusić przez kolejne 15 minut. Jeśli jabłka sa z gatunku nie rozpadających się to troche im pomoc widelcem lub przecierając część przez sitko. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie dolać do jabłek aby je zagęścić (ale nie za bardzo, powinno być półpłynne). Na oddzielnej patelni podsmażyć cebulę pokrojona w piórka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu obsmażyć kiełbasę i dodać do cebuli. Cebulę i kiełbasę obłożyć pokrojonymi w 16-ki jabłkami i zalać musem jabłkowym. Piec w piekarniku przez 25 minut w temp. 180 stopni.</p><p>Gotową można zamrozić, wyjąć dzień przed podaniem i rozmrożoną odgrzać w piekarniku.</p><p></p><p>Oczywiście zamiast robić mus jabłkowy można użyć ze słoika. Ja nie przetwarzam jabłek i duszę je tak, jak w przepisie. </p><p>Jabłka granny smith też zazwyczaj zastępuję renetami lub boikenami. </p><p></p><p>Moje, ubiegłoroczne:</p><p>[ATTACH=full]88450[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1517694, member: 956"] Przepis z forum Mniam Mniam sprzed kilku lat. Niestety nie mam linka, bo było tam dużo zmian i części postów już nie ma. 4 kawałki białej kiełbasy (po jednym na osobę) może być surowa lub parzona 2 średnie cebule 3 duże kwaśne jabłka (u mnie najczęściej zielone granny smith) pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru szczypta chili (opcja) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody kilka łyżek oleju sól, pieprz, trochę majeranku Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Dwa pokroić na 16-tki, jedno w kostkę. To ostatnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i dusić na małym ogniu aż zmięknie. Dodać kilka łyżek wody, przyprawy i dusić przez kolejne 15 minut. Jeśli jabłka sa z gatunku nie rozpadających się to troche im pomoc widelcem lub przecierając część przez sitko. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie dolać do jabłek aby je zagęścić (ale nie za bardzo, powinno być półpłynne). Na oddzielnej patelni podsmażyć cebulę pokrojona w piórka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu obsmażyć kiełbasę i dodać do cebuli. Cebulę i kiełbasę obłożyć pokrojonymi w 16-ki jabłkami i zalać musem jabłkowym. Piec w piekarniku przez 25 minut w temp. 180 stopni. Gotową można zamrozić, wyjąć dzień przed podaniem i rozmrożoną odgrzać w piekarniku. Oczywiście zamiast robić mus jabłkowy można użyć ze słoika. Ja nie przetwarzam jabłek i duszę je tak, jak w przepisie. Jabłka granny smith też zazwyczaj zastępuję renetami lub boikenami. Moje, ubiegłoroczne: [ATTACH=full]88450[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Biała kiełbasa z jabłkami i cebulką
Top
Bottom