Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Biała świąteczna kiełbasa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Wlodek1955" data-source="post: 1517150" data-attributes="member: 52944"><p>Sprawdzony przepis na przygotowanie domowej, białej kiełbasy.</p><p></p><p>1,5 kg łopatki</p><p>1,5 kg karkówki</p><p>50 dag boczku</p><p>50 dag podgardla</p><p>sól, czarny pieprz mielonego do smaku opo ok 1 łyżeczki </p><p>2 łyzki majeranku </p><p>szklanka zimnej wody</p><p>2 duże ząbki czosnku</p><p>jelita cienkie</p><p></p><p>Potrzebne jest mięso wieprzowe (łopatka, karkówka, boczek, podgardle). Należy usunąć skórę. Nie trzeba peklować, wystarczy posolić i zostawić na 24 godz do lodówki. Zmielić maszynką na grubych oczkach, tłuste na drobniejszych. Następnie trzeba wszystko wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, pieprzem i majerankiem. Dodać lodowartej wody.</p><p></p><p> Jelita wieprzowe przelać ciepłą wodą, by je oczyścić. Na maszynkę do mięsa nałożyć lejek i formować kiełbaski. Nie upychać , bo później się rozpadną. Do garnka nalać wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie (nie solić). Wkładać gdy woda powinna być &quot;szumiąca&quot;, mieć ok. 60 - 80 stopni Celsjusza. W niej parzymy 20 minut - nie gotujemy.</p><p></p><p>Jeśli kiełbasa pęknie, będzie żurek.</p><p>Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami lub swieżo upieczonym pieczywem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Wlodek1955, post: 1517150, member: 52944"] Sprawdzony przepis na przygotowanie domowej, białej kiełbasy. 1,5 kg łopatki 1,5 kg karkówki 50 dag boczku 50 dag podgardla sól, czarny pieprz mielonego do smaku opo ok 1 łyżeczki 2 łyzki majeranku szklanka zimnej wody 2 duże ząbki czosnku jelita cienkie Potrzebne jest mięso wieprzowe (łopatka, karkówka, boczek, podgardle). Należy usunąć skórę. Nie trzeba peklować, wystarczy posolić i zostawić na 24 godz do lodówki. Zmielić maszynką na grubych oczkach, tłuste na drobniejszych. Następnie trzeba wszystko wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, pieprzem i majerankiem. Dodać lodowartej wody. Jelita wieprzowe przelać ciepłą wodą, by je oczyścić. Na maszynkę do mięsa nałożyć lejek i formować kiełbaski. Nie upychać , bo później się rozpadną. Do garnka nalać wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie (nie solić). Wkładać gdy woda powinna być "szumiąca", mieć ok. 60 - 80 stopni Celsjusza. W niej parzymy 20 minut - nie gotujemy. Jeśli kiełbasa pęknie, będzie żurek. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami lub swieżo upieczonym pieczywem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Biała świąteczna kiełbasa
Top
Bottom