Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
biała zalewajka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zlis" data-source="post: 831102" data-attributes="member: 2353"><p>Biała zalewajka</p><p></p><p>Składniki: 6-8 sporych ziemniaków, 30 dag dobrej kiełbasy, 2 listki laurowe, 1 kostka bulionu wołowego, płaska łyżeczka vegety, pół łyżki smalcu, 2-3 obrane całe ząbki czosnku, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, sól, pieprz, ewent. Kwasek cytrynowy.</p><p></p><p>Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, zalać wodą (sporo), gotować. Dodać listki laurowe, pokruszoną kostkę bulionu, vegetę, smalec, kiełbasę i ząbki czosnku. Po około 10 minutach kiełbasę wyjąć, pozbawić skórki i pokroić ją w pół plasterki. Po dalszych kilku minutach kiedy ziemniaki miękkie, wyłowić z zupy listki laurowe oraz czosnek i tłuczkiem do ziemniaków pognieść ok. 2/3 ziemniaków. Do śmietany dać szczyptę soli, trochę zupy z garnka, wymieszać i małym strumykiem przelać ją do zupy, wymieszać. Dodać też kiełbasę i krótko zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby, odrobiną kwasku cytrynowego ( zupa winna być leciutko kwaskowa.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zlis, post: 831102, member: 2353"] Biała zalewajka Składniki: 6-8 sporych ziemniaków, 30 dag dobrej kiełbasy, 2 listki laurowe, 1 kostka bulionu wołowego, płaska łyżeczka vegety, pół łyżki smalcu, 2-3 obrane całe ząbki czosnku, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, sól, pieprz, ewent. Kwasek cytrynowy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, zalać wodą (sporo), gotować. Dodać listki laurowe, pokruszoną kostkę bulionu, vegetę, smalec, kiełbasę i ząbki czosnku. Po około 10 minutach kiełbasę wyjąć, pozbawić skórki i pokroić ją w pół plasterki. Po dalszych kilku minutach kiedy ziemniaki miękkie, wyłowić z zupy listki laurowe oraz czosnek i tłuczkiem do ziemniaków pognieść ok. 2/3 ziemniaków. Do śmietany dać szczyptę soli, trochę zupy z garnka, wymieszać i małym strumykiem przelać ją do zupy, wymieszać. Dodać też kiełbasę i krótko zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby, odrobiną kwasku cytrynowego ( zupa winna być leciutko kwaskowa. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
biała zalewajka
Top
Bottom