białe czekoladki miętowe*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
pierwszy raz zrobiłam skorupki z białej czekolady
icon_smile.gif

nie są tak efektowne jak z ciemnej, ale bardzo dobre.
czekoladki_mi_towe_016a.jpg

na skorupki rozpuścić białą czekoladę ( ja wzięłam dwie tabliczki i rozpuszczałam na parze).

Foremki schłodzić i smarować czekoladą 2-3 razy między smarowaniami schładzając foremki w lodówce (lub zamrażalniku).

czekoladowo-miętowy ganache:

50-70 ml śmietanki 30%
150 g ciemnej czekolady z miętowym nadzieniem
ew. dodatkowo krople miętowe ( ja dodałam 1 łyżkę)

połamaną na kawałeczki czekoladę rozpuścić w śmietance na gładką masę, ew. dodać krople miętowe. Schłodzić. Masa powinna dość szybko zgęstnieć.
Napełniać skorupki czekoladowe zostawiając miejsce na denko z białej czekolady
icon_wink.gif
( ja masę nałożyłam do woreczka z odciętym rożkiem i naszprycowałam porcyjki do skorupek).
Można delikatnie postukać napełnionym foremkami o blat, żeby nadzienie się równo rozłożyło.

Chłodną białą czekoladą dokładnie pokryć wierzch ( który potem będzie spodem
icon_mrgreen.gif
)-ja nakładam łyżeczką na środek czekoladki, a potem poruszając foremką i stukając o blat rozprowadzam po całości, ewentualnie pędzelkiem doklejam brzegi.
Odstawić do lodówki aby się dobrze schłodziło i czekolada stwardniała ( biała jest bardziej miękka niż ciemna)-ja włożyłam na chwilę do zamrażarki.

Gotowe czekoladki ostrożnie wyjąć z foremek, i już
icon_smile.gif

Załączniki

• czekoladki_mi_towe_016a.jpg
    czekoladki_mi_towe_016a.jpg
    44.1 KB · Wyświetleń: 1

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Ciekawe połączenie smaków, do tej pory nie spotkałam się z mieszanką białej czekolady i mięty.
icon_smile.gif

Ja bardzo lubię pralinki z białej czekolady z nadzieniem z gorzkiej czekolady, śmietanki, masła orzechowego i karmelizowanych migdałów.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
biała jest tylko skorupka, a jednak masa miętowa z ciemną czekoladą ma dominujący smak.

O, właśnie, mam przecież masło orzechowe w lodówce, może spróbuję takiej wersji o której mówisz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
A ja jestem ciekawa, czy Beata nadal będzie nas dołować figurą w ciucholowym
rofl.gif

Kiedyś robiłam patriotyczne - biało czerwone z galaretką. Optycznie mi się podobały.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy