Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Biały barszczyk
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 833352" data-attributes="member: 10341"><p>Zupa ta nie ma nic wspólnego z barszczem robionym na zakwasie z żurku. Jadłam ją pierwszy raz u mojej kuzynki i tak mi zasmakowała, że ilekroć gotuję kwaszoną kapustę, przy okazji na zakwasie z gotującej się kapusty robię ten barszczyk. Nazwę wymyśliłam, bo nie wiedziałam jak ją &quot;ochrzcić&quot;. Doskonale jest, jeśli mamy już gotowy wywar mięsny na włoszczyżnie albo po prostu rosół. Jeśli nie, to szybko go przygotowujemy. Nie próbowałam robić go na wywarach z kostki, bo to nie ten smak. Wywar może być z wieprzowiny, wołowiny albo z mięsa mieszanego z dodatkiem włoszczyzny, sporej cebuli, listka laurowego, 2 - 3 ziarenek ziela angielskiego i kilku ziarenek pieprzu. Po ugotowaniu część włoszczyzny kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Kwas odlewam zaraz po zagotowaniu się kapusty, z której przyrządzam dalej bigos, farsz itp.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39410[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 1/2 l wywaru przygotowanego jak podałam wyżej albo rosołu </p><p>1/2 l kwasu odlanego z obgotowanej kapusty kwaszonej</p><p>3 - 4 pełne łyżki śmietany (22%)</p><p>łyżka mąki</p><p>do smaku cukier, majeranek i pieprz</p><p></p><p>Do gotowego gorącego wywaru dolewamy stopniowo kwas z kapusty, próbując, czy zupa nie jest już zbyt kwaśna. Może się zdarzyć, że nie zużyjemy całego kwasu. Powinna mieć &quot;winny&quot; smak. Zupę zagotowujemy, dodajemy trochę cukru, próbujemy, ewentualnie dolewamy kwasu albo dodajemy cukru. Mąkę rozprowadzamy śmietaną, podprawiamy zupę, dodajemy do smaku pieprzu i roztartego w dłoniach majeranku. Gotową zupę podajemy z ziemniakami z wody polanymi cebulką zrumienioną na maśle lub słonince. Jesli podamy po niej deser, np.<a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27278" target="_blank">naleśniki po węgiersku</a>, to mamy pożywny, pełnowartościowy obiad.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 833352, member: 10341"] Zupa ta nie ma nic wspólnego z barszczem robionym na zakwasie z żurku. Jadłam ją pierwszy raz u mojej kuzynki i tak mi zasmakowała, że ilekroć gotuję kwaszoną kapustę, przy okazji na zakwasie z gotującej się kapusty robię ten barszczyk. Nazwę wymyśliłam, bo nie wiedziałam jak ją "ochrzcić". Doskonale jest, jeśli mamy już gotowy wywar mięsny na włoszczyżnie albo po prostu rosół. Jeśli nie, to szybko go przygotowujemy. Nie próbowałam robić go na wywarach z kostki, bo to nie ten smak. Wywar może być z wieprzowiny, wołowiny albo z mięsa mieszanego z dodatkiem włoszczyzny, sporej cebuli, listka laurowego, 2 - 3 ziarenek ziela angielskiego i kilku ziarenek pieprzu. Po ugotowaniu część włoszczyzny kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Kwas odlewam zaraz po zagotowaniu się kapusty, z której przyrządzam dalej bigos, farsz itp. [ATTACH=full]39410[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 1 1/2 l wywaru przygotowanego jak podałam wyżej albo rosołu 1/2 l kwasu odlanego z obgotowanej kapusty kwaszonej 3 - 4 pełne łyżki śmietany (22%) łyżka mąki do smaku cukier, majeranek i pieprz Do gotowego gorącego wywaru dolewamy stopniowo kwas z kapusty, próbując, czy zupa nie jest już zbyt kwaśna. Może się zdarzyć, że nie zużyjemy całego kwasu. Powinna mieć "winny" smak. Zupę zagotowujemy, dodajemy trochę cukru, próbujemy, ewentualnie dolewamy kwasu albo dodajemy cukru. Mąkę rozprowadzamy śmietaną, podprawiamy zupę, dodajemy do smaku pieprzu i roztartego w dłoniach majeranku. Gotową zupę podajemy z ziemniakami z wody polanymi cebulką zrumienioną na maśle lub słonince. Jesli podamy po niej deser, np.[URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27278"]naleśniki po węgiersku[/URL], to mamy pożywny, pełnowartościowy obiad. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Biały barszczyk
Bottom