Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Bialy chleb na zakwasie z San Francisco
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 584817" data-attributes="member: 232"><p>w przepisie jest tak:</p><p><em>Uformować podłużne bądź owalne chleby. Aby uzyskać okrągły bochenek należy porcję ciasta rozpłaszczyć lekko na blacie i zawijać końce do środka lekko obracając na osi aż utworzy się gładka kula. Jeśli będzie wyrastała dalej na blasze wyłożonej papierem, końce zawinąć pod spód - jeśli zaś w koszyku układamy ją zlepionymi końcówkami do góry. </em></p><p><em>Chleb powinien jeszcze raz wyrosnąć mniej więcej 50% swojej objętości. W temperaturze pokojowej zajmie to ok. 3 godziny. Najlepiej sprawdzić palcem, czy już dobrze wyrośnięte.</em></p><p></p><p></p><p>to oznacza, ze po wyjeciu ciasta z miski nalezy je odgazowac, tzn dokladnie rozplaszczyc na blacie i zawijajac jak opisano, uformowac kule. mozna to zrobic kilkakrotnie: rozplaszczyc, zawinac i jeszcze raz rozplaszczyc to co zawinete i ponownie uformowac kule. juz na tym etapie ciasto powinno nabierac formy, czyli miec tendencje do rosniecia w gore. wszystko zalezy od techniki formowania. trzeba napinac wierzchnia warstwe chleba zlepiajac konce.</p><p></p><p>ja czesto powtarzam te wyzej opisana czynnosc jeszcze co najmniej raz w trakcie wyrastania. tak formowany bochenek poprawia swoj ksztalt doslownie &quot;w oczach&quot;. </p><p></p><p>dobrym przykladem na cwiczenie formowania bochenka jest ten chleb: <a href="http://www.chleb.info.pl/prostyjasny.html" target="_blank">http://www.chleb.info.pl/prostyjasny.html</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 584817, member: 232"] w przepisie jest tak: [I]Uformować podłużne bądź owalne chleby. Aby uzyskać okrągły bochenek należy porcję ciasta rozpłaszczyć lekko na blacie i zawijać końce do środka lekko obracając na osi aż utworzy się gładka kula. Jeśli będzie wyrastała dalej na blasze wyłożonej papierem, końce zawinąć pod spód - jeśli zaś w koszyku układamy ją zlepionymi końcówkami do góry. Chleb powinien jeszcze raz wyrosnąć mniej więcej 50% swojej objętości. W temperaturze pokojowej zajmie to ok. 3 godziny. Najlepiej sprawdzić palcem, czy już dobrze wyrośnięte.[/I] to oznacza, ze po wyjeciu ciasta z miski nalezy je odgazowac, tzn dokladnie rozplaszczyc na blacie i zawijajac jak opisano, uformowac kule. mozna to zrobic kilkakrotnie: rozplaszczyc, zawinac i jeszcze raz rozplaszczyc to co zawinete i ponownie uformowac kule. juz na tym etapie ciasto powinno nabierac formy, czyli miec tendencje do rosniecia w gore. wszystko zalezy od techniki formowania. trzeba napinac wierzchnia warstwe chleba zlepiajac konce. ja czesto powtarzam te wyzej opisana czynnosc jeszcze co najmniej raz w trakcie wyrastania. tak formowany bochenek poprawia swoj ksztalt doslownie "w oczach". dobrym przykladem na cwiczenie formowania bochenka jest ten chleb: [URL="http://www.chleb.info.pl/prostyjasny.html"]http://www.chleb.info.pl/prostyjasny.html[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Bialy chleb na zakwasie z San Francisco
Top
Bottom