Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Biberle
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1618887" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Biberle</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95852[/ATTACH]</p><p></p><p>150 g miodu</p><p>30 g masła</p><p>75 g cukru trzcinowego</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżeczka kakao</p><p>Łyżka przypraw do piernika</p><p>220 g pszennej mąki</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 cytryna</p><p>300 g marcepanowej masy</p><p>150 g cukru pudru</p><p>1 łyżeczka rumu</p><p></p><p>1.Miód z cukrem trzcinowym podgrzewamy do chwili aż cały cukier się rozpuści. Ochładzamy.</p><p>2.Zółtko oddzielamy od białka. Zółtko dodajemy do miodu. Dodajemy także przyprawy, kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.</p><p>3.Do masy marcypanowej dodajemy startą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny, 75 cukru pudru. Wszystko mieszamy ( wskazana jest pomoc jakiegoś urządzenia mechanicznego) na gładką masę.</p><p>4.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 32 x 24, gdzie 32 cm to wysokość a 24 cm szerokość.</p><p>Marcepanową masę dzielimy na 4 części. Z każdej tworzymy wałek o długości 24 cm. Masę kładziemy na randzie ciasta i zwijamy w ciasny rulon (zajmuje nam to 8 cm ciast). Odcinamy . Utworzoną w ten sposób rurkę z marcepanem kroimy na skos na 10 kawałków. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Pokrojone ciasteczka smarujemy białkiem. Pieczemy przez 180 stopni przez 15-20 minut.</p><p>5.Mieszamy cukier puder z rumem i odrobiną wody i smarujemy nim ostygnięte ciastka.</p><p></p><p>Ps1.Ciastka swoje korzenie mają w Szwajcarii, gdzie chętnie są wykonywane w okresie adwent.</p><p>Ps2.Jedeno ciastko zawiera ok 90 kcal.</p><p>Ps3.Jeżeli niezrozumiale opisałem proces tworzenia biberlów to należy skorzystać z You Tube.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1618887, member: 140"] [SIZE=14][B]Biberle[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95852[/ATTACH] 150 g miodu 30 g masła 75 g cukru trzcinowego 1 jajko 1 łyżeczka kakao Łyżka przypraw do piernika 220 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 300 g marcepanowej masy 150 g cukru pudru 1 łyżeczka rumu 1.Miód z cukrem trzcinowym podgrzewamy do chwili aż cały cukier się rozpuści. Ochładzamy. 2.Zółtko oddzielamy od białka. Zółtko dodajemy do miodu. Dodajemy także przyprawy, kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. 3.Do masy marcypanowej dodajemy startą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny, 75 cukru pudru. Wszystko mieszamy ( wskazana jest pomoc jakiegoś urządzenia mechanicznego) na gładką masę. 4.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 32 x 24, gdzie 32 cm to wysokość a 24 cm szerokość. Marcepanową masę dzielimy na 4 części. Z każdej tworzymy wałek o długości 24 cm. Masę kładziemy na randzie ciasta i zwijamy w ciasny rulon (zajmuje nam to 8 cm ciast). Odcinamy . Utworzoną w ten sposób rurkę z marcepanem kroimy na skos na 10 kawałków. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Pokrojone ciasteczka smarujemy białkiem. Pieczemy przez 180 stopni przez 15-20 minut. 5.Mieszamy cukier puder z rumem i odrobiną wody i smarujemy nim ostygnięte ciastka. Ps1.Ciastka swoje korzenie mają w Szwajcarii, gdzie chętnie są wykonywane w okresie adwent. Ps2.Jedeno ciastko zawiera ok 90 kcal. Ps3.Jeżeli niezrozumiale opisałem proces tworzenia biberlów to należy skorzystać z You Tube. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Biberle
Top
Bottom