Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Bifteki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 863805" data-attributes="member: 2721"><p><a href="http://www.recipezaar.com/Bifteki-10907" target="_blank">Bifteki</a> to smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa o greckim rodowodzie. Stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych kotletów mielonych czy burgerów. Dodatkowy atut to fakt, że można ją przygotować zarówno w domu jaki i na ogrodowym grillu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]42358[/ATTACH]</p><p></p><p>1/2 kg mięsa mielonego wołowego ( lub ew. wołowo -wieprzowego )</p><p>1 jajko</p><p>1 duża cebula</p><p>2 kromki chleba</p><p>1 łyżka mięty ( najlepiej świeżej, jednak jeśli nie mamy, może być suszona )</p><p>1 łyżka tymianku</p><p>2 łyżki siekanej natki pietruszki</p><p>1 łyżeczka czarnego pieprzu</p><p>sól do smaku</p><p></p><p>ser feta</p><p></p><p>Do mięsa dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, namoczony w niewielkiej ilości wody chleb, jajko, zioła i przyprawy. Masę dobrze wyrobić, pozostawić na 15 minut, by odpoczęła. Jeśli jest zbyt rzadka, zagęścić dosypując trochę bułki tartej. Z ilością soli nie należy przesadzić, ponieważ feta jest słona. </p><p></p><p>Fetę pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm.</p><p></p><p>Z mięsa formować okrągłe placuszki, na których połówce układać plastry fety. Złożyć je na pół, dokładnie zalepiając brzegi. </p><p></p><p>[ATTACH=full]42359[/ATTACH]</p><p></p><p>Smażyć aż będą po obu stronach brązowe, na patelni grillowej, grillu lub ew. na zwykłej patelni teflonowej ( wtedy podlać łyżkę oleju, by się nie przypalały).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 863805, member: 2721"] [URL="http://www.recipezaar.com/Bifteki-10907"]Bifteki[/URL] to smaczna i szybka w przygotowaniu potrawa o greckim rodowodzie. Stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych kotletów mielonych czy burgerów. Dodatkowy atut to fakt, że można ją przygotować zarówno w domu jaki i na ogrodowym grillu. [ATTACH=full]42358[/ATTACH] 1/2 kg mięsa mielonego wołowego ( lub ew. wołowo -wieprzowego ) 1 jajko 1 duża cebula 2 kromki chleba 1 łyżka mięty ( najlepiej świeżej, jednak jeśli nie mamy, może być suszona ) 1 łyżka tymianku 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku ser feta Do mięsa dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, namoczony w niewielkiej ilości wody chleb, jajko, zioła i przyprawy. Masę dobrze wyrobić, pozostawić na 15 minut, by odpoczęła. Jeśli jest zbyt rzadka, zagęścić dosypując trochę bułki tartej. Z ilością soli nie należy przesadzić, ponieważ feta jest słona. Fetę pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. Z mięsa formować okrągłe placuszki, na których połówce układać plastry fety. Złożyć je na pół, dokładnie zalepiając brzegi. [ATTACH=full]42359[/ATTACH] Smażyć aż będą po obu stronach brązowe, na patelni grillowej, grillu lub ew. na zwykłej patelni teflonowej ( wtedy podlać łyżkę oleju, by się nie przypalały). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Bifteki
Top
Bottom