Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bigos czy nie bigos.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1620185" data-attributes="member: 421"><p><span style="font-size: 26px"><span style="color: #2E8B57"><strong>Bigos czy nie bigos.</strong></span></span></p><p>Autorem tego przepisu jest <strong>Sergej_Pozhar</strong></p><p><a href="http://sergej-pozhar.livejournal.com/80404.html?utm_source=fbsharing&utm_medium=social" target="_blank">http://sergej-pozhar.livejournal.com/80404...m_medium=social</a></p><p>[ATTACH=full]95957[/ATTACH]</p><p></p><p>Do tego bigosu wszystkie składniki przygotowujemy oddzielnie</p><p></p><p>-kawałek wieprzowiny z kością i tłuszczem,posolić,popieprzyć i odłożyć na godzinę</p><p>-kiszona kapusta</p><p>-małe cebule(4)</p><p>-słodko-kwaśne jabłko</p><p>-suszone śliwki (garść)</p><p>-trochę jagód żurawiny</p><p>-cukier</p><p>-kawałek masła</p><p>-100ml soku z kapusty</p><p></p><p>Część cebuli drobno kroimy,obsmażamy na smalcu do lekkiego zrumienienia i dodajemy odciśniętą kapustę.</p><p></p><p>Stale mieszamy i smażymy tak długo,aż będzie złocista ,odparuje i zmniejszy objętość.Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż będzie miękka.,</p><p>Czas duszenia zależy od kapusty,mieszamy i próbujemy.</p><p></p><p>W tym czasie jak dusi się kapusta,obsmażamy ze wszystkich stron mięso .Obsmażone odkładamy i nakrywamy folią.</p><p></p><p>Jak kapusta już gotowa,dodajemy pokrojone na cząstki jabłko ze skórką i dorzucamy żurawinę.Podgrzewamy i zdejmujemy z ognia.</p><p></p><p>Teraz zabieramy się za bigos---</p><p>w naczynie żaroodporne z grubymi ściankami przekładamy kapustę z jabłkami,na to nakładamy mięso w całości(zrobić tylko kilka nacięć),nakrywamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 45 minut.</p><p></p><p>Aby bigos był smaczny,potrzebujemy trochę słodkości.</p><p>Póki bigos się dusi w piekarniku,obieramy małe cebule,kroimy na cząstki tak,aby się nie rozpadły,czyli zostawiamy kawałek części od korzenia.</p><p></p><p>Na patelni topimy 50 gram masła,wsypujemy 2-3 łyżki cukru,mieszamy i czekamy aż cukier się rozpuści.</p><p>Do karmelu wkładamy cebulę,mieszamy,trochę solimy.</p><p>Cebula powinna trochę się podsmażyć,zmięknąć,jak już jest gotowa ,dodajemy śliwki suszone.</p><p>Przez chwile mieszamy,aby smak się wymieszały.</p><p>Wlać 100 ml soku z kapusty,niech chwilę się pogotuje i otrzymamy wspaniały sos.</p><p></p><p>W tym czasie bigos już gotowy,wyjmujemy z piekarnika,zdejmujemy folię i polewamy sosem cebulowo-śliwkowym</p><p></p><p>Teraz możemy pokroić mięso na kawałki i każdemu dodać do bigosu,polewając jeszcze sosem. </p><p>[ATTACH=full]95958[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1620185, member: 421"] [SIZE=14][COLOR=#2E8B57][B]Bigos czy nie bigos.[/B][/COLOR][/SIZE] Autorem tego przepisu jest [B]Sergej_Pozhar[/B] [URL="http://sergej-pozhar.livejournal.com/80404.html?utm_source=fbsharing&utm_medium=social"]http://sergej-pozhar.livejournal.com/80404...m_medium=social[/URL] [ATTACH=full]95957[/ATTACH] Do tego bigosu wszystkie składniki przygotowujemy oddzielnie -kawałek wieprzowiny z kością i tłuszczem,posolić,popieprzyć i odłożyć na godzinę -kiszona kapusta -małe cebule(4) -słodko-kwaśne jabłko -suszone śliwki (garść) -trochę jagód żurawiny -cukier -kawałek masła -100ml soku z kapusty Część cebuli drobno kroimy,obsmażamy na smalcu do lekkiego zrumienienia i dodajemy odciśniętą kapustę. Stale mieszamy i smażymy tak długo,aż będzie złocista ,odparuje i zmniejszy objętość.Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż będzie miękka., Czas duszenia zależy od kapusty,mieszamy i próbujemy. W tym czasie jak dusi się kapusta,obsmażamy ze wszystkich stron mięso .Obsmażone odkładamy i nakrywamy folią. Jak kapusta już gotowa,dodajemy pokrojone na cząstki jabłko ze skórką i dorzucamy żurawinę.Podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Teraz zabieramy się za bigos--- w naczynie żaroodporne z grubymi ściankami przekładamy kapustę z jabłkami,na to nakładamy mięso w całości(zrobić tylko kilka nacięć),nakrywamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 45 minut. Aby bigos był smaczny,potrzebujemy trochę słodkości. Póki bigos się dusi w piekarniku,obieramy małe cebule,kroimy na cząstki tak,aby się nie rozpadły,czyli zostawiamy kawałek części od korzenia. Na patelni topimy 50 gram masła,wsypujemy 2-3 łyżki cukru,mieszamy i czekamy aż cukier się rozpuści. Do karmelu wkładamy cebulę,mieszamy,trochę solimy. Cebula powinna trochę się podsmażyć,zmięknąć,jak już jest gotowa ,dodajemy śliwki suszone. Przez chwile mieszamy,aby smak się wymieszały. Wlać 100 ml soku z kapusty,niech chwilę się pogotuje i otrzymamy wspaniały sos. W tym czasie bigos już gotowy,wyjmujemy z piekarnika,zdejmujemy folię i polewamy sosem cebulowo-śliwkowym Teraz możemy pokroić mięso na kawałki i każdemu dodać do bigosu,polewając jeszcze sosem. [ATTACH=full]95958[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bigos czy nie bigos.
Top
Bottom