Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Bigos myśliwski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 67029" data-attributes="member: 49"><p><strong>Bigos myśliwski </strong></p><p></p><p>(wg Aganiok)</p><p></p><p>1 kg kiszonej kapusty </p><p>0,8 kg różnych mięs (wieprzowiny, baraniny, wołowiny, sarniny, zająca, itp.) </p><p>0,3 kg wędlin (kiełbasa, szynka, wędzony boczek) </p><p>3 dag słoniny </p><p>1 łyżka smalcu </p><p>1 mała cebula </p><p>3 dag suszonych grzybów </p><p>70 ml wytrawnego czerwonego wina </p><p>po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca </p><p>2 listki laurowe </p><p>cukier, sól, pieprz </p><p></p><p>Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu bez przykrycia. </p><p>Każdy rodzaj mięsa osobno podsmażyć na smalcu i oddzielnie udusić z przyprawami. Pokroić w kostkę i włożyć do kapusty. </p><p>Namoczone grzyby ugotować w małej ilości wody, pokroić w paski. Razem z wywarem dodać je do kapusty. </p><p>Bigos dusić 1,5 godziny, często mieszając. </p><p>Dodać pokrojone wędliny. </p><p>Słoninę pokroić w kostkę, stopić i podsmażyć na niej posiekaną cebulę. Włożyć do bigosu, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. </p><p>Wlać połowę czerwonego wina i dusić 40 minut. </p><p>Po zdjęciu z ognia wlać resztę wina, wymieszać, przykryć. </p><p></p><p>Można też dodać suszone śliwki, miód zamiast cukru, kwaśne jabłko itp. </p><p></p><p>Przepis ten ukazał się kiedyś na forum Mniam mniam</p><p></p><p>Bahus</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 67029, member: 49"] [B]Bigos myśliwski [/B] (wg Aganiok) 1 kg kiszonej kapusty 0,8 kg różnych mięs (wieprzowiny, baraniny, wołowiny, sarniny, zająca, itp.) 0,3 kg wędlin (kiełbasa, szynka, wędzony boczek) 3 dag słoniny 1 łyżka smalcu 1 mała cebula 3 dag suszonych grzybów 70 ml wytrawnego czerwonego wina po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 2 listki laurowe cukier, sól, pieprz Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Każdy rodzaj mięsa osobno podsmażyć na smalcu i oddzielnie udusić z przyprawami. Pokroić w kostkę i włożyć do kapusty. Namoczone grzyby ugotować w małej ilości wody, pokroić w paski. Razem z wywarem dodać je do kapusty. Bigos dusić 1,5 godziny, często mieszając. Dodać pokrojone wędliny. Słoninę pokroić w kostkę, stopić i podsmażyć na niej posiekaną cebulę. Włożyć do bigosu, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wlać połowę czerwonego wina i dusić 40 minut. Po zdjęciu z ognia wlać resztę wina, wymieszać, przykryć. Można też dodać suszone śliwki, miód zamiast cukru, kwaśne jabłko itp. Przepis ten ukazał się kiedyś na forum Mniam mniam Bahus [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Bigos myśliwski*
Top
Bottom