Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Bigos na słodko
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 894195" data-attributes="member: 10341"><p>Znalazłam przepis w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot; i wypróbowałam z ciekawości. Jest naprawdę pyszny. Spróbujcie. Ta porcja wystarcza dla 6 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1/2 kg kiszonej kapusty (niezbyt kwaśnej)</p><p>1 jabłko</p><p>po 8 - 10 dkg suszonych śliwek i moreli</p><p>kilka ziaren jałowca</p><p>1 liść laurowy</p><p>1 łyżeczka czarnuszki ( nie miałam)</p><p>1/2 główki kapusty włoskiej</p><p>kminek (szczypta lub więcej, jak kto lubi)</p><p>po 8 - 10 dkg rodzynek i orzechów ziemnych</p><p>1 łyżka cukru</p><p>10 dkg masła</p><p>sól, pieprz</p><p>1 łyżka koncentratu pomidorowego</p><p></p><p>Kiszoną kapustę podsmażamy na połowie masła, aż się porządnie zrumieni. W dużym garnku zagotowujemy pół szklanki wody i przekładamy do niej kiszoną kapustę. Dodajemy starte jabłko, pokrojone w paski śliwki i morele, jałowiec, liść laurowy, czarnuszkę (nie dawałam), sól i pieprz.</p><p>W drugim garnku dusimy na pozostałym maśle posiekaną kapustę włoską z dodatkiem kminku, soli i pieprzu. Gdy zmięknie, wrzucamy ją do garnka z kiszoną kapustą. Dodajemy rodzynki, uprażone połówki orzeszków i łyżkę cukru. Dusimy razem 10 - 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę razem dusimy. Bigos najlepiej smakuje następnego dnia. Można dodać do niego ćwierć szklanki czerwonego wytrawnego wina. Ja robiłam bez wina, ale następnym razem wypróbuję. Jest doskonały.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 894195, member: 10341"] Znalazłam przepis w miesięczniku "Kuchnia" i wypróbowałam z ciekawości. Jest naprawdę pyszny. Spróbujcie. Ta porcja wystarcza dla 6 osób. [B]Składniki [/B]1/2 kg kiszonej kapusty (niezbyt kwaśnej) 1 jabłko po 8 - 10 dkg suszonych śliwek i moreli kilka ziaren jałowca 1 liść laurowy 1 łyżeczka czarnuszki ( nie miałam) 1/2 główki kapusty włoskiej kminek (szczypta lub więcej, jak kto lubi) po 8 - 10 dkg rodzynek i orzechów ziemnych 1 łyżka cukru 10 dkg masła sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego Kiszoną kapustę podsmażamy na połowie masła, aż się porządnie zrumieni. W dużym garnku zagotowujemy pół szklanki wody i przekładamy do niej kiszoną kapustę. Dodajemy starte jabłko, pokrojone w paski śliwki i morele, jałowiec, liść laurowy, czarnuszkę (nie dawałam), sól i pieprz. W drugim garnku dusimy na pozostałym maśle posiekaną kapustę włoską z dodatkiem kminku, soli i pieprzu. Gdy zmięknie, wrzucamy ją do garnka z kiszoną kapustą. Dodajemy rodzynki, uprażone połówki orzeszków i łyżkę cukru. Dusimy razem 10 - 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę razem dusimy. Bigos najlepiej smakuje następnego dnia. Można dodać do niego ćwierć szklanki czerwonego wytrawnego wina. Ja robiłam bez wina, ale następnym razem wypróbuję. Jest doskonały. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Bigos na słodko
Bottom