Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Bigos wiejski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jotka" data-source="post: 66474" data-attributes="member: 12"><p>50 dag kapusty kiszonej</p><p>10 dag fasolki perłowej</p><p>15 dag kiełbasy podsuszanej</p><p>15 dag boczku wędzonego</p><p>3 dag śliwek suszonych (lub 10 dag świeżych węgierek)</p><p>1 cebula</p><p>3 łyżki smalcu</p><p>2 łyżki mąki, </p><p>3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%</p><p>sól, pieprz, majeranek, kminek</p><p>szczypta cukru</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc.</p><p>Następnie odcedzić, zalać wrzątkiem i ugotować, co trwa ok. 1 godz, odcedzić.</p><p>Kapustę odcisnąć i jeśli jest zbyt długa, to trochę pokroić, ale nie za bardzo.</p><p>Boczek pokroić w kostkę, przełożyć razem z kapustą do rondla, zalać niezbyt dużą ilością wrzącej wody (tyle, żeby tylko ledwie przykryła całość) i zagotować pod przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień i dusić około 50 minut. </p><p>Śliwki suszone namoczyć i pokrajać w paseczki (gdy mamy świeże śliwki – należy je wypestkować i również pokroić w paseczki). </p><p>Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce smalcu.</p><p>Dodać do kapusty śliwki, fasolę, kiełbasę, dusić kilka minut, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Przyprawiać delikatnie, bo dopiero na drugi dzień będzie coś można powiedzieć o faktycznym smaku bigosu.</p><p>Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach smalcu, dodać mąkę, lekko zrumienić i połączyć z kapustą. </p><p>Na końcu dodać zahartowaną śmietanę, szczyptę cukru, wymieszać.</p><p>Odstawić z ognia, a kiedy wystygnie, włożyć do lodówki.</p><p>Na drugi dzień podgrzać, sprawdzić czy jest dobrze doprawiony, ewentualnie dosmaczyć. Znów ostudzić i do lodówki.</p><p>Na trzeci dzień jest gotowy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jotka, post: 66474, member: 12"] 50 dag kapusty kiszonej 10 dag fasolki perłowej 15 dag kiełbasy podsuszanej 15 dag boczku wędzonego 3 dag śliwek suszonych (lub 10 dag świeżych węgierek) 1 cebula 3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz, majeranek, kminek szczypta cukru sposób przygotowania Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać wrzątkiem i ugotować, co trwa ok. 1 godz, odcedzić. Kapustę odcisnąć i jeśli jest zbyt długa, to trochę pokroić, ale nie za bardzo. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć razem z kapustą do rondla, zalać niezbyt dużą ilością wrzącej wody (tyle, żeby tylko ledwie przykryła całość) i zagotować pod przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień i dusić około 50 minut. Śliwki suszone namoczyć i pokrajać w paseczki (gdy mamy świeże śliwki – należy je wypestkować i również pokroić w paseczki). Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Dodać do kapusty śliwki, fasolę, kiełbasę, dusić kilka minut, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Przyprawiać delikatnie, bo dopiero na drugi dzień będzie coś można powiedzieć o faktycznym smaku bigosu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach smalcu, dodać mąkę, lekko zrumienić i połączyć z kapustą. Na końcu dodać zahartowaną śmietanę, szczyptę cukru, wymieszać. Odstawić z ognia, a kiedy wystygnie, włożyć do lodówki. Na drugi dzień podgrzać, sprawdzić czy jest dobrze doprawiony, ewentualnie dosmaczyć. Znów ostudzić i do lodówki. Na trzeci dzień jest gotowy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Bigos wiejski*
Top
Bottom