Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Bigos z kapusty kiszonej (bardzo stary przepis)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 67038" data-attributes="member: 49"><p><strong>Bigos z kapusty kiszonej </strong></p><p></p><p>Nalać zimną wodą funt kapusty, zagotować, a potem odlać wodę. Włożyć na spód ćwierć funta młodej słoniny, w kostkę grubą krajanej lub masła.Usiekać dwie białe cebule, posolić. Kwaśne jabłka pokrajać w kostkę, tak samo tłuste gotowane mięso wołowe, lub pieczeń i surową wieprzowinę; można jeżeli jest, wkrajać zwierzynę pieczoną i następnie układać w rondlu w taki sposób: łyżka masła, kapusta, jabłka itd. ciągle w tym porządku. Tak ułożone zalewa się dobrym rosołem albo bulionem i zakrywszy dusi, przynajmniej ze 2 godziny, potrząsając często, żeby się nie przypaliło. Kiedy bigos już prawie gotów zaprawić go łyżką masła. Wymieszać dobrze, trochę go jeszcze wysadzić i wydać na stół. Na wydaniu włożyć można na wierzch trochę kiełbasy gotowanej i pokrajanej w plasterki. Bigos taki podaje się na śniadanie albo na obiad przed rosołem i może być odgrzewany, a wtedy nawet zyskuje na smaku. </p><p></p><p>Bahus</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 67038, member: 49"] [B]Bigos z kapusty kiszonej [/B] Nalać zimną wodą funt kapusty, zagotować, a potem odlać wodę. Włożyć na spód ćwierć funta młodej słoniny, w kostkę grubą krajanej lub masła.Usiekać dwie białe cebule, posolić. Kwaśne jabłka pokrajać w kostkę, tak samo tłuste gotowane mięso wołowe, lub pieczeń i surową wieprzowinę; można jeżeli jest, wkrajać zwierzynę pieczoną i następnie układać w rondlu w taki sposób: łyżka masła, kapusta, jabłka itd. ciągle w tym porządku. Tak ułożone zalewa się dobrym rosołem albo bulionem i zakrywszy dusi, przynajmniej ze 2 godziny, potrząsając często, żeby się nie przypaliło. Kiedy bigos już prawie gotów zaprawić go łyżką masła. Wymieszać dobrze, trochę go jeszcze wysadzić i wydać na stół. Na wydaniu włożyć można na wierzch trochę kiełbasy gotowanej i pokrajanej w plasterki. Bigos taki podaje się na śniadanie albo na obiad przed rosołem i może być odgrzewany, a wtedy nawet zyskuje na smaku. Bahus [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Bigos z kapusty kiszonej (bardzo stary przepis)*
Top
Bottom