Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Bigos*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 688446" data-attributes="member: 7658"><p><strong><u>Składniki:</u></strong></p><p></p><p><strong>2 kg. kapusty kiszonej</strong></p><p><strong>60 dag. mięsa wołowego </strong></p><p><strong>1,5 kg. mięsa wieprzowego ( może być karczek, łopatka,szynka lub boczek)</strong></p><p><strong>3 laski kiełbasy ( np.Toruńska )</strong></p><p><strong>pół szklanki czerwonego wytrawnego wina (niekoniecznie)</strong></p><p><strong>kilka ziarenek ziela angielskiego</strong></p><p><strong>3 liście laurowe</strong></p><p><strong>1 słoiczek przecieru pomidorowego</strong></p><p><strong>przyprawa do bigosu </strong></p><p><strong>łyżka cukru </strong></p><p><strong>sól</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>wegeta do mięs </strong></p><p></p><p> </p><p><strong>Kapuste wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą , kiedy się zagotuje , wode wylewamy i ponownie zalewamy kapuste . Dodajemy ziele angielskie , liście laurowe i dusimy .</strong> </p><p></p><p>[ATTACH=full]24437[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>W osobnym garnku , na łyżce margaryny podsmażyć pokrojoną cebulke, dodać przyprawy ( np. wegete do mięs) . Wsypać pokrojone w dużą kostke mięso wołowe i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając</strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24438[/ATTACH] [ATTACH=full]24439[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Mięso wieprzowe pokroić w grubą kostke , kiełbase w talarki </strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24440[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Kiedy mięso wołowe zacznie robić się miękkie , dodać mięso wieprzowe . Wlać wino. Nadal dusić pod przykryciem. Jak już mięsa zmiękną , wsypać kiełbase, dodać słoiczek przecieru pomidorowego i zagotować. </strong></p><p><strong>Do miękkiej kapusty wszystko przesypać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong><u>zasmażka:</u></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong><strong>2 łyżki margaryny</strong></strong></p><p><strong><strong>średnia cebula</strong></strong></p><p><strong><strong>6 łyżek mąki</strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong><strong>Zrobić zasmażkę. Na margarynie podsmażyć pokrojona w kosteczke cebule, dodać mąke i zrumienić. Bigos zagęścić zasmażką. Doprawić do smaku.Zagotować.</strong></strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24441[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Bigos z podanych składników wystarczy na sporą impreze dla dużej liczby gości . Gwarantuje ,że goście szybko zapomną o imprezie ale nie o bigosie. </strong>[ATTACH=full]24442[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 688446, member: 7658"] [B][U]Składniki:[/U][/B] [B]2 kg. kapusty kiszonej 60 dag. mięsa wołowego 1,5 kg. mięsa wieprzowego ( może być karczek, łopatka,szynka lub boczek) 3 laski kiełbasy ( np.Toruńska ) pół szklanki czerwonego wytrawnego wina (niekoniecznie) kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 słoiczek przecieru pomidorowego przyprawa do bigosu łyżka cukru sól pieprz wegeta do mięs [/B] [B]Kapuste wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą , kiedy się zagotuje , wode wylewamy i ponownie zalewamy kapuste . Dodajemy ziele angielskie , liście laurowe i dusimy .[/B] [ATTACH=full]24437[/ATTACH] [B]W osobnym garnku , na łyżce margaryny podsmażyć pokrojoną cebulke, dodać przyprawy ( np. wegete do mięs) . Wsypać pokrojone w dużą kostke mięso wołowe i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając[/B] [ATTACH=full]24438[/ATTACH] [ATTACH=full]24439[/ATTACH] [B]Mięso wieprzowe pokroić w grubą kostke , kiełbase w talarki [/B] [ATTACH=full]24440[/ATTACH] [B]Kiedy mięso wołowe zacznie robić się miękkie , dodać mięso wieprzowe . Wlać wino. Nadal dusić pod przykryciem. Jak już mięsa zmiękną , wsypać kiełbase, dodać słoiczek przecieru pomidorowego i zagotować. Do miękkiej kapusty wszystko przesypać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. [U]zasmażka:[/U] [b]2 łyżki margaryny średnia cebula 6 łyżek mąki[/B] [B]Zrobić zasmażkę. Na margarynie podsmażyć pokrojona w kosteczke cebule, dodać mąke i zrumienić. Bigos zagęścić zasmażką. Doprawić do smaku.Zagotować.[/B][/b] [ATTACH=full]24441[/ATTACH] [B]Bigos z podanych składników wystarczy na sporą impreze dla dużej liczby gości . Gwarantuje ,że goście szybko zapomną o imprezie ale nie o bigosie. [/B][ATTACH=full]24442[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Bigos*
Top
Bottom