Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Bigos*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 901899" data-attributes="member: 2354"><p>Do Buki</p><p>Jeszcze chcialabym cos dodac w sprawie bigosu i mam nadzieje, ze Buka rozwazy moj punk widzenia, jako moje osobiste zdanie a nie jako probe przekonania wszystkich, ze ja mam racje, o co jestem ciagle posadzana. </p><p>W sprawie witamin kapusty kiszonej, ktora jest waznym skladnikiem bigosu.</p><p>Bigos ma sie gotowac na najmniejszym mozliwie ogniu. W czasie duszenia napewno traci jakis % witamin, ale tak samo, jak wszystkie inne potrawy traca wartosci w czasie obrobki termicznej. Jednak przekonanie, ze wszystkie wartosci przepadly moze jest niezupelnie scisle. Jakies wartosci musza pozostac mimo wszystko, inaczej wszyscy by dostali awitaminozy, bo spozywamy w wiekszosci gotowane, pieczone czy smazone potrawy, a dodatek surowek nie moze w pelni uzupelnic brakow, ktore bysmy tracili w gotowaniu itd. Najbardziej podatna na straty jest wit.C, ale procz niej, ktorej kiszona kapusta ma mnostwo - zawiera ona szereg innych witamin i soli mineralnych koniecznych dla naszego zdrowia. Nie wszystko ginie kompletnie w czasie procesu cieplnego. Zeby jednak odzyskac choc czesc tych bezcennych wartosci, mozna je zachowac. Odcisniety sok z kiszonej kapusty jest zrodlem zdrowia i jesli nie dodany potem do bigosu, moze byc uzyty do napojow (koktaili) jako samo zdrowie. Sa przepisy z uzyciem tego soku, szczegolnie w regionalnej kuchni i mam sporo. Moj bigos nigdy nie jest kwasny, ale winny do smaku, bo z udzialem kapusty kiszonej musi byc. Kwas wycisniety i dodany na koncu zachowa jenak sporo wartosci. Chcialam tylko powiedziec, ze niekoniecznie kapusta w bigosie wszystko traci. Nie chce nikogo przekonywac, tylko wyjasnic, ze wszystko zalezy od punktu widzenia i zwyczajow. Wina nie czuc, bo jest dodany pod koniec i jeszcze sporo go wyparuje i nie ma zadnego zapachu, a dodaje smak, ale to juz kwestia osobistych upodoban.</p><p>Mam nadzieje, ze mam prawo wyrazic swoje zdanie, nikt nie musi sie z tym zgodzic i bedzie mi milo, jesli nikt nie zarzuci mi jego narzucania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 901899, member: 2354"] Do Buki Jeszcze chcialabym cos dodac w sprawie bigosu i mam nadzieje, ze Buka rozwazy moj punk widzenia, jako moje osobiste zdanie a nie jako probe przekonania wszystkich, ze ja mam racje, o co jestem ciagle posadzana. W sprawie witamin kapusty kiszonej, ktora jest waznym skladnikiem bigosu. Bigos ma sie gotowac na najmniejszym mozliwie ogniu. W czasie duszenia napewno traci jakis % witamin, ale tak samo, jak wszystkie inne potrawy traca wartosci w czasie obrobki termicznej. Jednak przekonanie, ze wszystkie wartosci przepadly moze jest niezupelnie scisle. Jakies wartosci musza pozostac mimo wszystko, inaczej wszyscy by dostali awitaminozy, bo spozywamy w wiekszosci gotowane, pieczone czy smazone potrawy, a dodatek surowek nie moze w pelni uzupelnic brakow, ktore bysmy tracili w gotowaniu itd. Najbardziej podatna na straty jest wit.C, ale procz niej, ktorej kiszona kapusta ma mnostwo - zawiera ona szereg innych witamin i soli mineralnych koniecznych dla naszego zdrowia. Nie wszystko ginie kompletnie w czasie procesu cieplnego. Zeby jednak odzyskac choc czesc tych bezcennych wartosci, mozna je zachowac. Odcisniety sok z kiszonej kapusty jest zrodlem zdrowia i jesli nie dodany potem do bigosu, moze byc uzyty do napojow (koktaili) jako samo zdrowie. Sa przepisy z uzyciem tego soku, szczegolnie w regionalnej kuchni i mam sporo. Moj bigos nigdy nie jest kwasny, ale winny do smaku, bo z udzialem kapusty kiszonej musi byc. Kwas wycisniety i dodany na koncu zachowa jenak sporo wartosci. Chcialam tylko powiedziec, ze niekoniecznie kapusta w bigosie wszystko traci. Nie chce nikogo przekonywac, tylko wyjasnic, ze wszystko zalezy od punktu widzenia i zwyczajow. Wina nie czuc, bo jest dodany pod koniec i jeszcze sporo go wyparuje i nie ma zadnego zapachu, a dodaje smak, ale to juz kwestia osobistych upodoban. Mam nadzieje, ze mam prawo wyrazic swoje zdanie, nikt nie musi sie z tym zgodzic i bedzie mi milo, jesli nikt nie zarzuci mi jego narzucania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Bigos*
Bottom