- Gru 31, 2012
- 238
- 0
- 0
Binsztik ciasto zwane również snikersem lub miodownikiem. Łatwe i szybkie (45 minut) w wykonaniu z gwarancją sukcesu
http://sepichce.blogspot.com/2013/03/ciast...-miodownik.html
Składniki :
Ciasto na przekładki :
- mąka pszenna 700 g
- 1 kostka margaryny
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki mleka
- cukier waniliowy
- kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy jajka, mleko margarynę i wyrabiamy na równą masę. Pod koniec dodajemy miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na prostokąty wielkości połowy formy. Wersja z 4 przekładkami. można też zrobić 3 przekładki na cała formę.
Polewa z orzechami:
- orzechy włoskie
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki margaryny
Składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować) rozprowadzić na jednej z przekładek.
Przekładki pieczemy wszystkie razem w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 - 20 minut.
Gotową masę karmelowo-orzechową z puszki lekko podgrzewamy i rozprowadzamy na dwóch upieczonych podkładkach (powinny być wystudzone). Ostatnią warstwę stanowi budyń waniliowy, zrobiony z połowy ilości mleka ( 1/4 litra). Po złożeniu wszystkiego w całość ciasto jest gotowe
Smacznie pozdrawiam

http://sepichce.blogspot.com/2013/03/ciast...-miodownik.html
Składniki :
Ciasto na przekładki :
- mąka pszenna 700 g
- 1 kostka margaryny
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki mleka
- cukier waniliowy
- kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy jajka, mleko margarynę i wyrabiamy na równą masę. Pod koniec dodajemy miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na prostokąty wielkości połowy formy. Wersja z 4 przekładkami. można też zrobić 3 przekładki na cała formę.
Polewa z orzechami:
- orzechy włoskie
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki margaryny
Składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować) rozprowadzić na jednej z przekładek.
Przekładki pieczemy wszystkie razem w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 - 20 minut.
Gotową masę karmelowo-orzechową z puszki lekko podgrzewamy i rozprowadzamy na dwóch upieczonych podkładkach (powinny być wystudzone). Ostatnią warstwę stanowi budyń waniliowy, zrobiony z połowy ilości mleka ( 1/4 litra). Po złożeniu wszystkiego w całość ciasto jest gotowe

Smacznie pozdrawiam
