- Lut 10, 2009
- 90
- 0
- 0
Przepis, trochę zmieniony, pochodzi z magazynu Delicious
Biscotti z blanszowanymi migdałami i rodzynkami
Skład (na 24 sztuki):
* 50 g miękkiego masła
* 50g całych, zblanszowanych* migdałów
* 50g rodzynek (namoczonych na 15 minut we wrzątku i odsączonych)
* 115 g cukru
* 1 jajo
* 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego domowej roboty (przepis tutaj)
* starta skórka z małej pomarańczy
* 175g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka zmielonej kolendry (utarłam ziarenka w moździerzu)
* 40g mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
* Nagrzej piekarnik do 150 stopni (z termoobiegiem; 170 stopni bez termoobiegu). Podpiecz przez 5-10 minut migdały na lekko natłuszczonej blaszce. Ostudź i grubo posiekaj.
* Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera na gładką masę. Wbij jajko, ekstrakt i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Dodaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek i kolendrę. Zmieszaj, żeby powstało gładkie ciasto. Wyłóż na omączony blat i rękami lub za pomocą wałka wgnieć w ciasto rodzynki i migdały. Ugniataj chwilę, żeby były równo rozprowadzone.
* Podziel ciasto na pół, z każdej połówki uformuj 'prostokąt' szeroki na 5 cm i wysoki na 2 cm. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
* Piecz 30 minut.
* Wyjmij, ostudź przez 10 minut, następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. Połóż plasterki na blaszce, na której wcześniej piekły się prostokąty, ciętą stroną do góry. Piecz 5-10 minut aż będą chrupiące.
Polecam!!
* Blanszowane migdały:
zagotuj rondelek z wodą, zdejmij z ognia i wsyp do niego migdały. Trzymaj minutę (nie dłużej, bo złapią wodę), następnie wylej na sito, przelej zimną wodą i odsącz. Każdego migdała weź między kciuk a palec wskazujący i 'wypstrykuj' migdała ze skórki. Voila!
Biscotti z blanszowanymi migdałami i rodzynkami

Skład (na 24 sztuki):
* 50 g miękkiego masła
* 50g całych, zblanszowanych* migdałów
* 50g rodzynek (namoczonych na 15 minut we wrzątku i odsączonych)
* 115 g cukru
* 1 jajo
* 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego domowej roboty (przepis tutaj)
* starta skórka z małej pomarańczy
* 175g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka zmielonej kolendry (utarłam ziarenka w moździerzu)
* 40g mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:
* Nagrzej piekarnik do 150 stopni (z termoobiegiem; 170 stopni bez termoobiegu). Podpiecz przez 5-10 minut migdały na lekko natłuszczonej blaszce. Ostudź i grubo posiekaj.
* Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera na gładką masę. Wbij jajko, ekstrakt i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Dodaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek i kolendrę. Zmieszaj, żeby powstało gładkie ciasto. Wyłóż na omączony blat i rękami lub za pomocą wałka wgnieć w ciasto rodzynki i migdały. Ugniataj chwilę, żeby były równo rozprowadzone.
* Podziel ciasto na pół, z każdej połówki uformuj 'prostokąt' szeroki na 5 cm i wysoki na 2 cm. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
* Piecz 30 minut.
* Wyjmij, ostudź przez 10 minut, następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. Połóż plasterki na blaszce, na której wcześniej piekły się prostokąty, ciętą stroną do góry. Piecz 5-10 minut aż będą chrupiące.
Polecam!!

* Blanszowane migdały:
zagotuj rondelek z wodą, zdejmij z ognia i wsyp do niego migdały. Trzymaj minutę (nie dłużej, bo złapią wodę), następnie wylej na sito, przelej zimną wodą i odsącz. Każdego migdała weź między kciuk a palec wskazujący i 'wypstrykuj' migdała ze skórki. Voila!