Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Biskwity czekoladowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="iga24" data-source="post: 756299" data-attributes="member: 2780"><p>Z książki &quot;Czekolada&quot;, autor Jacqueline Bellefontaine.</p><p></p><p>2 jajka, </p><p>4 łyżki cukru, </p><p>6 łyżek mąki pszennej, </p><p>1 1/2 łyżki kakao w proszku, </p><p>4 łyżki dżemu morelowego, </p><p>150 ml ubitej śmietanki kremówki, cukier puder (do posypania).</p><p></p><p>Wyłożyć pergaminem dwie blachy do pieczenia. Wmisce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, tak aby po wyjęciu łopatki miksera w masie przez kilka sekund pozostało wgłębienie. Do masy przesiać mąkę i kakao w proszku. Delikatnie wymieszać metalową łyżką, wykonując ósemki. Masę wykładać po jednej łyżce na pergamin i rozsmarowywać, tworząc owalne placuszki. Ponieważ w trakcie pieczenia wyrosną, powinno się zostawić między nimi wolne miejsce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 6-8 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić na blasze do ostygnięcia. Kiedy paluszki przestygną, razem z pergaminem przełożyć na wilgotną lnianą ściereczkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Wtedy można je ostrożnie zdjąć, ponieważ pergamin też nawilgł. Rozsmarować dżem na płaskiej stronie placka, nakładając pośrodku nieco bitej śmietany. Żłożyć ciasteczka na pół i umieścić na talerzyku. Posypać cukrem pudrem i podawać.</p><p></p><p>[ATTACH=full]32943[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="iga24, post: 756299, member: 2780"] Z książki "Czekolada", autor Jacqueline Bellefontaine. 2 jajka, 4 łyżki cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1 1/2 łyżki kakao w proszku, 4 łyżki dżemu morelowego, 150 ml ubitej śmietanki kremówki, cukier puder (do posypania). Wyłożyć pergaminem dwie blachy do pieczenia. Wmisce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, tak aby po wyjęciu łopatki miksera w masie przez kilka sekund pozostało wgłębienie. Do masy przesiać mąkę i kakao w proszku. Delikatnie wymieszać metalową łyżką, wykonując ósemki. Masę wykładać po jednej łyżce na pergamin i rozsmarowywać, tworząc owalne placuszki. Ponieważ w trakcie pieczenia wyrosną, powinno się zostawić między nimi wolne miejsce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 6-8 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić na blasze do ostygnięcia. Kiedy paluszki przestygną, razem z pergaminem przełożyć na wilgotną lnianą ściereczkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Wtedy można je ostrożnie zdjąć, ponieważ pergamin też nawilgł. Rozsmarować dżem na płaskiej stronie placka, nakładając pośrodku nieco bitej śmietany. Żłożyć ciasteczka na pół i umieścić na talerzyku. Posypać cukrem pudrem i podawać. [ATTACH=full]32943[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Biskwity czekoladowe
Top
Bottom