Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Biskwity ziemniaczane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sylwia18" data-source="post: 590948" data-attributes="member: 778"><p>z książki &quot;Kuchnia wegetariańska&quot; T. Ostromęckiego</p><p></p><p><strong>Biskwity ziemniaczane</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p>-1 1/2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę</p><p>-1 szklanka mąki pszennej</p><p>-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>-1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej</p><p>-1/3 szklanki sułtanek</p><p>-1 jajko</p><p>-1/4 szklanki gęstej śmietany</p><p>-2 łyżeczki brązowego cukru</p><p></p><p>1. Blachę do pieczenia wyłożyć lekko natłuszczonym pergaminem.</p><p>2. Pokrojone ziemniaki gotować w garnku wrzącej wody przez 10 minut, aż będą miękkie. Dokładnie odcedzić i rozgnieść. </p><p>3. Przełozyć rozgniecione ziemniaki do dużej miski i wmieszać mąkę, proszek do pieczenia i startą gałkę muszkatołową.</p><p>4. Dodać rodzynki, jajko i śmietanę i ubijać dokładnie łyżką na gładką masę.</p><p>5. Otrzymaną masę uformować w 8 okrągłych bułeczek o grubości 2cm i ułożyć na blasze do pieczenia.</p><p>6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200'C) na 15 minut, aż biskwity urosną i zrumienią się. Posypać cukrem i podawać na ciepło, posmarowane masłem. </p><p></p><p>Rada: Dla wygody można wcześniej przygotować babeczki i zamrozić je. Przed podaniem rozmrozić i podgrzać w średnio rozgrzanym piekarniku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sylwia18, post: 590948, member: 778"] z książki "Kuchnia wegetariańska" T. Ostromęckiego [B]Biskwity ziemniaczane[/B] Składniki: -1 1/2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę -1 szklanka mąki pszennej -1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej -1/3 szklanki sułtanek -1 jajko -1/4 szklanki gęstej śmietany -2 łyżeczki brązowego cukru 1. Blachę do pieczenia wyłożyć lekko natłuszczonym pergaminem. 2. Pokrojone ziemniaki gotować w garnku wrzącej wody przez 10 minut, aż będą miękkie. Dokładnie odcedzić i rozgnieść. 3. Przełozyć rozgniecione ziemniaki do dużej miski i wmieszać mąkę, proszek do pieczenia i startą gałkę muszkatołową. 4. Dodać rodzynki, jajko i śmietanę i ubijać dokładnie łyżką na gładką masę. 5. Otrzymaną masę uformować w 8 okrągłych bułeczek o grubości 2cm i ułożyć na blasze do pieczenia. 6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200'C) na 15 minut, aż biskwity urosną i zrumienią się. Posypać cukrem i podawać na ciepło, posmarowane masłem. Rada: Dla wygody można wcześniej przygotować babeczki i zamrozić je. Przed podaniem rozmrozić i podgrzać w średnio rozgrzanym piekarniku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Biskwity ziemniaczane
Top
Bottom