Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Bistro cafè
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1541423" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Rano nas budzi, po południu rozpieszcza Zwolenników mocnego espresso pewnie nie przekonam do kawy jako deseru, choć&#8230;.kto wie?: Na przykład na babskie spotkania, zależy jak ją przygotujemy. Ja wypróbowałam kilka z czasopisma &#8222;Bistro&#8221; i te Wam zaprezentuję. Proporcje na 1 szklankę, chociaż ja piję w filiżance.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong>LATTE</strong></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong>100 ml naparu mocnej, gorącej kawy = 2 łyżeczki cukru (jak kto lubi) = 100 ml mleka = 50 ml kremówki ( do wersji bardziej wytwornej) = wiórki czekoladowe (jak poprzednio)</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px">Do wysokiej szklanki wlewamy kawę i wsypujemy cukier. Dopełniamy gorącym mlekiem. Nakładamy ubitą śmietanę. Posypujemy czekoladą.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong>MLECZNA</strong></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong>&#188; tabliczki czekolady = 50 ml espresso = 200 ml gorącego mleka = do dekoracji: kakao</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px">Do wysokiej szklanki wlewamy na dno rozpuszczoną w rondelku czekoladę.. Świeżo przygotowane espresso mieszamy z gorącym, spienionym mlekiem. Delikatnie wlewamy po ściance do szklanki. Posypujemy z wierzchu kakao.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong>Z CYNAMONEM</strong></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong>100 ml mleka = 2 łyżeczki miodu = 2 łyżeczki cynamonu. Do dekoracji: laska cynamonu.</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px">Mleko gotujemy z miodem i cynamonem. Do szklanki wlewamy zaparzoną kawę podprawioną spienionym mlekiem.. Podajemy udekorowaną laską cynamonu.</span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>PS. Łyżeczki do kawy.</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong> <strong>Z CZEKOLADĄ</strong></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong>&#188; szklanki słodkiej śmietanki = 4 kostki czekolady = duża filiżanka zaparzonej gorącej kawy = 2 łyżki Amaretto =. Do dekoracji 1/&#8217;4 tabliczki czekolady.</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px">Śmietankę zagotowujemy z czekoladą. Mieszamy aż się rozpuści. Ubijamy trzepaczką. Przelewamy do szklanki, dodajemy Amaretto. Dekorujemy strużkami roztopionej czekolady.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong>PO IRLANDZKU</strong></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong>100 ml mocnej aromatycznej kawy =- 30 ml irlandzkiej whisky = 2 łyżeczki brązowego cukru = 50 ml kremówki. Do dekoracji: czekolada w proszku.</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px">Gorącą kawę wlewamy do szklanki, dodajemy whisky, cukier i mieszamy Nakładamy na wierzch kożuch ubitej śmietany, posypujemy czekoladą w proszku</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> ___--</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1541423, member: 10341"] [SIZE=10]Rano nas budzi, po południu rozpieszcza Zwolenników mocnego espresso pewnie nie przekonam do kawy jako deseru, choć….kto wie?: Na przykład na babskie spotkania, zależy jak ją przygotujemy. Ja wypróbowałam kilka z czasopisma „Bistro” i te Wam zaprezentuję. Proporcje na 1 szklankę, chociaż ja piję w filiżance. [B]LATTE[/B] [B]100 ml naparu mocnej, gorącej kawy = 2 łyżeczki cukru (jak kto lubi) = 100 ml mleka = 50 ml kremówki ( do wersji bardziej wytwornej) = wiórki czekoladowe (jak poprzednio)[/B] Do wysokiej szklanki wlewamy kawę i wsypujemy cukier. Dopełniamy gorącym mlekiem. Nakładamy ubitą śmietanę. Posypujemy czekoladą. [B]MLECZNA[/B] [B]¼ tabliczki czekolady = 50 ml espresso = 200 ml gorącego mleka = do dekoracji: kakao[/B] Do wysokiej szklanki wlewamy na dno rozpuszczoną w rondelku czekoladę.. Świeżo przygotowane espresso mieszamy z gorącym, spienionym mlekiem. Delikatnie wlewamy po ściance do szklanki. Posypujemy z wierzchu kakao. [B]Z CYNAMONEM[/B] [B]100 ml mleka = 2 łyżeczki miodu = 2 łyżeczki cynamonu. Do dekoracji: laska cynamonu.[/B] Mleko gotujemy z miodem i cynamonem. Do szklanki wlewamy zaparzoną kawę podprawioną spienionym mlekiem.. Podajemy udekorowaną laską cynamonu. [B]PS. Łyżeczki do kawy. [/B] [B]Z CZEKOLADĄ[/B] [B]¼ szklanki słodkiej śmietanki = 4 kostki czekolady = duża filiżanka zaparzonej gorącej kawy = 2 łyżki Amaretto =. Do dekoracji 1/’4 tabliczki czekolady.[/B] Śmietankę zagotowujemy z czekoladą. Mieszamy aż się rozpuści. Ubijamy trzepaczką. Przelewamy do szklanki, dodajemy Amaretto. Dekorujemy strużkami roztopionej czekolady. [B]PO IRLANDZKU[/B] [B]100 ml mocnej aromatycznej kawy =- 30 ml irlandzkiej whisky = 2 łyżeczki brązowego cukru = 50 ml kremówki. Do dekoracji: czekolada w proszku.[/B] Gorącą kawę wlewamy do szklanki, dodajemy whisky, cukier i mieszamy Nakładamy na wierzch kożuch ubitej śmietany, posypujemy czekoladą w proszku ___--[/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Bistro cafè
Top
Bottom