Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt kisielowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="stefanka-m" data-source="post: 657183" data-attributes="member: 6300"><p>To przepis mojej mamy- zawsze robiła sama torty i były bajecznie kolorowe i pachnące.</p><p>To taki smak i zapach z dzieciństwa, który zapamiętam do końca życia.</p><p>Teraz ja je robię moim dzieciom i one też je uwielbiają.</p><p></p><p>A robi się go tak:</p><p></p><p>4 jajka</p><p>1 szklanka cukru- zwykłego, nie puder!</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 łyżka mąki pszennej </p><p>2 kisielki- 2x 70g tego samego smaku</p><p>( taki był kiedyś, teraz jest kisiel 60g, ale to nie robi różnicy, można dodać małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, </p><p>lub kupić 4x 4og, dobrze gdyby to był kisiel bez zawartości cukru!!!)</p><p></p><p>Ważne jest żeby to był całkiem normalny kisiel , a nie jakiś szybki czy słodki kubek, no i bez ziarenek.</p><p></p><p>Wszystkie sypkie składniki trzeba dobrze wymieszać razem- koniecznie!, żeby w torcie nie było plamek z kiślu.</p><p>Białka ubić na sztywną pianę, potem dodać cukier, kolejno żółtka oraz składniki sypkie.</p><p>Ja to robię mikserem na niższych obrotach, nie bawię się w delikatne mieszanie i zawsze wychodzi.</p><p>Ilość jest przeznaczona na okrągłą formę- tortownicę, na prostokąt trzeba robić z półtorej porcji.</p><p>A żeby był równiutki to jak go już wleję do formy to jeszcze delikatnie zamieszam mikserem tak jakby dookoła i szybko do pieca.</p><p>Piec około 40-45 min, około 180stopni- ja mam 175 i termoobieg.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="stefanka-m, post: 657183, member: 6300"] To przepis mojej mamy- zawsze robiła sama torty i były bajecznie kolorowe i pachnące. To taki smak i zapach z dzieciństwa, który zapamiętam do końca życia. Teraz ja je robię moim dzieciom i one też je uwielbiają. A robi się go tak: 4 jajka 1 szklanka cukru- zwykłego, nie puder! 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 2 kisielki- 2x 70g tego samego smaku ( taki był kiedyś, teraz jest kisiel 60g, ale to nie robi różnicy, można dodać małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, lub kupić 4x 4og, dobrze gdyby to był kisiel bez zawartości cukru!!!) Ważne jest żeby to był całkiem normalny kisiel , a nie jakiś szybki czy słodki kubek, no i bez ziarenek. Wszystkie sypkie składniki trzeba dobrze wymieszać razem- koniecznie!, żeby w torcie nie było plamek z kiślu. Białka ubić na sztywną pianę, potem dodać cukier, kolejno żółtka oraz składniki sypkie. Ja to robię mikserem na niższych obrotach, nie bawię się w delikatne mieszanie i zawsze wychodzi. Ilość jest przeznaczona na okrągłą formę- tortownicę, na prostokąt trzeba robić z półtorej porcji. A żeby był równiutki to jak go już wleję do formy to jeszcze delikatnie zamieszam mikserem tak jakby dookoła i szybko do pieca. Piec około 40-45 min, około 180stopni- ja mam 175 i termoobieg. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt kisielowy
Top
Bottom