Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt piaskowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 706194" data-attributes="member: 5092"><p>Przepis mam ze starej książki &quot;Domowe ciasta i ciasteczka&quot; Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej:</p><p></p><p>4 jaja </p><p>25 dkg (1 szkl) cukru</p><p>10 dkg (1/2 szkl) mąki pszennej </p><p>10 dkg (5 łyżek) mąki ziemniaczanej</p><p>płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>cukier waniliowy</p><p>tluszcz i papier do formy</p><p>Żółtka utrzeć dokladnie z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać malymi porcjami zmieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia obie mąki. Białka ubić na sztywną pianę. Ciasto wymieszać delikatnie z pianą i wylać do przygotowanej formy. Piec 40-45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku.</p><p></p><p>Taki jest przepis, jednak ja robię wszystkie biszkopty tak: ubijam pianę z białek,dodaję cukier i waniliowy cukier, żółtka, mąka z proszkiem.</p><p></p><p>II biszkopt piaskowy z tej samej książki:</p><p>5 jaj, 10 dkg (5 łyżek) cukru</p><p>5 dkg ( 2 czubate łyżki) mąki pszennej</p><p>5 dkg (2 czubate łyżki ) mąki ziemniaczanej</p><p>papier i tłuszcz do formy</p><p>wykonanie jak wyżej</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 706194, member: 5092"] Przepis mam ze starej książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej: 4 jaja 25 dkg (1 szkl) cukru 10 dkg (1/2 szkl) mąki pszennej 10 dkg (5 łyżek) mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy tluszcz i papier do formy Żółtka utrzeć dokladnie z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać malymi porcjami zmieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia obie mąki. Białka ubić na sztywną pianę. Ciasto wymieszać delikatnie z pianą i wylać do przygotowanej formy. Piec 40-45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Taki jest przepis, jednak ja robię wszystkie biszkopty tak: ubijam pianę z białek,dodaję cukier i waniliowy cukier, żółtka, mąka z proszkiem. II biszkopt piaskowy z tej samej książki: 5 jaj, 10 dkg (5 łyżek) cukru 5 dkg ( 2 czubate łyżki) mąki pszennej 5 dkg (2 czubate łyżki ) mąki ziemniaczanej papier i tłuszcz do formy wykonanie jak wyżej [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt piaskowy
Bottom