Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt warszawski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 993215" data-attributes="member: 2721"><p>Ciasto to znalazłam na blogu <a href="http://niebowgebie.blox.pl/2010/06/Biszkopt-warszawski-z-truskawkami.html" target="_blank">Niebo w gębie.</a> Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego do Gazety Wyborczej &quot;Nowa kuchnia polska&quot;. To na prawdę bardzo szybkie, proste i pyszne ciasto. Można je podać zarówno gościom, jaki i zjeść w samotności, popijając szklanką mleka. Zamiast truskawek, świetnie sprawdziły by się także maliny czy jagody. Nostalgiczny smak dzieciństwa i babcinych wypieków. Polecam. </p><p></p><p>[ATTACH=full]54063[/ATTACH]</p><p></p><p>120 g cukru</p><p>200 g masła</p><p>szczypta soli</p><p>4 jajka</p><p>200 g mąki pszennej</p><p>40 g maki ziemniaczanej</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>kilka kropli aromatu waniliowego</p><p></p><p>truskawki</p><p></p><p>Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą. Nadal ucierając, dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać obie mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia.</p><p>Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. </p><p>Piekłam w formia 26 x 19 cm.</p><p></p><p>Na cieście ułożyć przekrojone na pól truskawki - skórką do dołu.</p><p></p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 40 min. ( do suchego patyczka)</p><p></p><p>Ciasto można polać<u> lukrem:</u></p><p></p><p>8 łyżeczek cukru pudru utrzeć z 2 kroplami aromatu waniliowego, 1 łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżeczka mleka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 993215, member: 2721"] Ciasto to znalazłam na blogu [URL="http://niebowgebie.blox.pl/2010/06/Biszkopt-warszawski-z-truskawkami.html"]Niebo w gębie.[/URL] Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego do Gazety Wyborczej "Nowa kuchnia polska". To na prawdę bardzo szybkie, proste i pyszne ciasto. Można je podać zarówno gościom, jaki i zjeść w samotności, popijając szklanką mleka. Zamiast truskawek, świetnie sprawdziły by się także maliny czy jagody. Nostalgiczny smak dzieciństwa i babcinych wypieków. Polecam. [ATTACH=full]54063[/ATTACH] 120 g cukru 200 g masła szczypta soli 4 jajka 200 g mąki pszennej 40 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu waniliowego truskawki Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą. Nadal ucierając, dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać obie mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekłam w formia 26 x 19 cm. Na cieście ułożyć przekrojone na pól truskawki - skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 40 min. ( do suchego patyczka) Ciasto można polać[U] lukrem:[/U] 8 łyżeczek cukru pudru utrzeć z 2 kroplami aromatu waniliowego, 1 łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżeczka mleka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt warszawski
Bottom