Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt z kremem nutellowym i pijanymi śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 797798" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]36763[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Biszkopt:</strong></p><p></p><p>4 jajka (osobno białka i żółtka)</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>1/2 szklanki mąki tortowej</p><p>1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (dosypac do mąki tortowej i uzupełnic kakao. Razem ma byc 1 szklanka)</p><p>2 łyżki kakao</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Można zrobic biszkopt bez kakao. Masa nutellowo-śliwkowa będzie się wtedy ładnie kolorystycznie odcinac od dwóch jasnych warstw (biszkoptu i śmietany)</p><p></p><p>Białka ubic na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawac stopniowo cukier i wciąż ubijac. Dodawac po 1 żółtku, ciągle ubijając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszac razem. Dodawac stopniowo do masy i delikatnie wymieszac. Upiec biszkopt w foremce 24 x 36, przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni</p><p></p><p><strong>Masa nutellowo-śliwkowa:</strong></p><p></p><p>500 g suszonych , miękkich śliwek kalifornijskicj</p><p>250 ml wódki</p><p></p><p>Dzień wcześniej, przed zamiarem zrobienia ciasta, śliwki należy pokroic na małe kawałeczki i zalac <strong>200</strong> ml wódki. Trzymac w szczelnie zamkniętym naczyniu, co jakiś czas potrząsając nim.</p><p></p><p>250 g masła</p><p>230 g nutelli (o takiej gramaturze kupiłam słoiczek)</p><p></p><p>Utrzec masło i wciąż ucierając dodawac stopniowo nutelle. Śliwki przełożyc na sitko aby odsączyc z nadmiaru alkoholu ( z moich nic się nie odsączyło, wypiły wszystko). Dodac śliwki do masy nutellowej i wymieszac. </p><p>Z pozostałej ilości wódki, wymieszanej z wodą, sokiem z cytryny i odrobiną cukru, nasączyc biszkopt.</p><p>Na biszkopt wyłożyc masę nutellowo-śliwkową.</p><p></p><p><strong>Masa śmietanowa:</strong></p><p></p><p>500 ml śmietany 30-36%</p><p>2 łyżeczki żelatyny</p><p>100 g gorzkiej czekolady</p><p></p><p>Żelatynę namoczyc w kilku łyżkach wody (4 - 5 ) i następnie podgrzac do rozpuszczenia żelatyny. Ubic śmietanę i kilka łyżek dodac do żelatyny, energicznie mieszając. Masę śmietanowo-żelatynową dodac do pozostałej śmietany.</p><p>Wyłożyc na masę śliwkową. </p><p></p><p>Czekoladę gorzką można zetrzec na tarce i posypac na śmietanę, lub rozpuścic w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka i 1 łyżką masła, i polac na wierzch.</p><p>Odstawic do lodówki, do stężenia mas.</p><p></p><p>[ATTACH=full]36762[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 797798, member: 4258"] [ATTACH=full]36763[/ATTACH] [B]Biszkopt:[/B] 4 jajka (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (dosypac do mąki tortowej i uzupełnic kakao. Razem ma byc 1 szklanka) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Można zrobic biszkopt bez kakao. Masa nutellowo-śliwkowa będzie się wtedy ładnie kolorystycznie odcinac od dwóch jasnych warstw (biszkoptu i śmietany) Białka ubic na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawac stopniowo cukier i wciąż ubijac. Dodawac po 1 żółtku, ciągle ubijając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszac razem. Dodawac stopniowo do masy i delikatnie wymieszac. Upiec biszkopt w foremce 24 x 36, przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni [B]Masa nutellowo-śliwkowa:[/B] 500 g suszonych , miękkich śliwek kalifornijskicj 250 ml wódki Dzień wcześniej, przed zamiarem zrobienia ciasta, śliwki należy pokroic na małe kawałeczki i zalac [B]200[/B] ml wódki. Trzymac w szczelnie zamkniętym naczyniu, co jakiś czas potrząsając nim. 250 g masła 230 g nutelli (o takiej gramaturze kupiłam słoiczek) Utrzec masło i wciąż ucierając dodawac stopniowo nutelle. Śliwki przełożyc na sitko aby odsączyc z nadmiaru alkoholu ( z moich nic się nie odsączyło, wypiły wszystko). Dodac śliwki do masy nutellowej i wymieszac. Z pozostałej ilości wódki, wymieszanej z wodą, sokiem z cytryny i odrobiną cukru, nasączyc biszkopt. Na biszkopt wyłożyc masę nutellowo-śliwkową. [B]Masa śmietanowa:[/B] 500 ml śmietany 30-36% 2 łyżeczki żelatyny 100 g gorzkiej czekolady Żelatynę namoczyc w kilku łyżkach wody (4 - 5 ) i następnie podgrzac do rozpuszczenia żelatyny. Ubic śmietanę i kilka łyżek dodac do żelatyny, energicznie mieszając. Masę śmietanowo-żelatynową dodac do pozostałej śmietany. Wyłożyc na masę śliwkową. Czekoladę gorzką można zetrzec na tarce i posypac na śmietanę, lub rozpuścic w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka i 1 łyżką masła, i polac na wierzch. Odstawic do lodówki, do stężenia mas. [ATTACH=full]36762[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt z kremem nutellowym i pijanymi śliwkami
Top
Bottom