Witam,
jestem tu nowa i na początku chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszniutkie ciasto
BISZKOPT Z MASĄ I ORZECHAMI
Biszkopt:
5 jajek
niepełna szklanka cukru
pół szklanki mąki zwykłej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i z kakao.
Piec 40min w 180 C
Masa karpatkowa
1 margaryna
0,5 l mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąki i cukier waniliowy. Pozostałe mleko zagotować i wlać rozrobione mleko. Ugotowany budyń ostudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem i zimnym budyniem.
Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą.
Polewa
2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki miodu
½ margaryny
10 dag cukru pudru
Wszystko razem zagotować i wylać na wierzch ciasta.
Ciasto wstawić na ok. 2 godz do lodówki.
jestem tu nowa i na początku chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszniutkie ciasto
BISZKOPT Z MASĄ I ORZECHAMI
Biszkopt:
5 jajek
niepełna szklanka cukru
pół szklanki mąki zwykłej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i z kakao.
Piec 40min w 180 C
Masa karpatkowa
1 margaryna
0,5 l mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąki i cukier waniliowy. Pozostałe mleko zagotować i wlać rozrobione mleko. Ugotowany budyń ostudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem i zimnym budyniem.
Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą.
Polewa
2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki miodu
½ margaryny
10 dag cukru pudru
Wszystko razem zagotować i wylać na wierzch ciasta.
Ciasto wstawić na ok. 2 godz do lodówki.
