Biszkopt z masłem

linda85

Member
Mar 19, 2009
10
0
0
witam.jestem tutaj nowa,ale postanowilam napisac a`propo nasaczania biszkoptu.Te Panie,ktore maja z tym problem,moze powinny skorzystac z przepisu na biszkopt z maslem,jego nie trzeba nasaczac.ja taki robie i nie wychodzi suchy,wrecz przeciewnie-wychodzi w sam raz.po przelozeniu kremem jest akurat:) nie wiem,moze juz znacie taki przepis,pewnie tak,ale na wszelki wypadek podam:

6 jajek
30 dag cukru
20 dag masla (miekkiego,zwyklego, jak do smarowania chleba)
30 dag maki
proszek do pieczenia ok.15 gr lub odrobinke mniej

zoltka oddzielamy od bialek, ubijamy (zoltka) z cukrem,nastepnie dodajemy maslo a potem make z proszkiem do pieczenia. bilaka ubijamy na sztywno i dodajemy do wczesniej ubitej masy zoltkowej,ale tym razem juz nie miksujemy mikserem,tylko laczymy bialka z masa za pomoca lyzki. blache smarujemy maslem i posypujemy bulka tarta,wykladamy na nia ciasto,wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 40 min (trzeba sprawdzac,bo piekarnik piekarnikowi nierowny;)
smacznego.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dlatego napisałam, że "raczej typu piaskowe", bo dla mnie wszystkie podobne ciasta ucierane z masłem takie są jakby babkowe bardziej niż biszkoptowe.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Ciasto podane przez Lindę należy do ciast biszkoptowotłuszczowych, używanych do produkcji np. blatów stefankowych, tortów, krajanek herbatnikowych itp. Sporządzać je można na zimno lub ciepło (wtedy ubija sie jaja całe). Przy dodawaniu mąki i ostatecznym mieszaniu ciasta należy uważać, aby masy nie przemieszać, bo skutkuje to otrzymaniem wyrobu twardego i mało porowatego. Ważne jest też, aby wszystkie surowce miały temperaturę pokojową, co zapobiega warzeniu się masy i wystąpieniu zakalca.
icon_smile.gif

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Kilka dni temu robiłam ciasto z podobnego przepisu, gdzie również było masło (dodawało się jeszcze owoce typu jabłka, śliwki) i z żadnym ciastem babkowo-piaskowo-ucieranym nie miało nic wspólnego.

Smakowało jak pyszny biszkopt.

Jeśli ktoś zainteresowany to podaję przepis:

3 jajka utrzeć z 1 szkl. cukru. Dodać 1 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do piecznia i pól kostki rozpuszczonego masła. Wszystko porządnie zmiksować. Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą małej tortownicy (24cm) i wrzucić bardzo dużo owoców.

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić go na 170 stopni i piec około 50 minut.

Jest to pyszne ciasto biszkoptowe z owocami.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A faktycznie, ja też robię takie do owoców, tylko ja też rozpuszczone wlewam ( albo olej) a nie takie rozmiękczone, może rzeczywiście nie mam racji i ciasto nie będzie "raczej typu piaskowe"
gruebel_2.gif
Muszę się przekonać-do tej pory zawsze ciasto z ucieranym masłem miało dla mnie postać zdecydowanie nie biszkoptową.
Zaraz zrobię, nawet wyjdę specjalnie do sklepu po masło mimo szarugi za oknem.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No i poszłam po to masło, ale się jednak rozmyśliłam i nie będę piekła. Poczytałam jeszcze trochę na temat rodzajów ciast i podtrzymuję swoje poprzednie zdanie, że to ciasto ucierane typu piaskowe ( nie koniecznie musi mieć w sobie mąkę ziemniaczaną). Tak jak napisała Buka jest to ciasto biszkoptowo tłuszczowe, do których należą m in. babki piaskowe, keksy.
Ale nie twierdzę, że nie może być dobre jako blaty tortowe, co prawda nie dla mnie (wolę ew. z rozpuszczonym tłuszczem, wg mnie ma wówczas bardziej biszkoptową postać) ale może dla kogoś będzie akurat. No to tyle w tej kwestii.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Sinistra @ 26 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=839304Buka ma rację i podaje profesjonalne definicje, nie oparte na subiektywnych ocenach smakowych.
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Buka napisała, że biszkopt może być z tłuszczem i podała profesjonalną definicję, więc ma rację.
Ja napisałam, że biszkopt może być z tłuszczem i nie podałam profesjonalnej definicji, więc nie mam racji, tylko opieram się na "subiektywnych ocenach smakowych".

Hmm..., muszę się nad tym głębiej zastanowić.
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy