Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt z wiórkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="infolinia" data-source="post: 200471" data-attributes="member: 979"><p>Biszkopt:</p><p>5 jajek</p><p>1 szkl. cukru</p><p>1 szkl. mąki tortowej</p><p>4 łyżki oleju</p><p>2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po 1 żółtku, olej na końcu mąkę z proszkiem do piecz. Piec około 30 minut w prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem. Biszkopt wyjąć i w tej samej blasze upiec ciasto wiórkowe.</p><p></p><p>Ciasto wiórkowe:</p><p>5 białek</p><p>1 szkl. cukru</p><p>200 g wiórek kokosowych</p><p>100 g suchego maku</p><p></p><p>Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki i mak, wymieszać. Piec około 30 minut na blasze wyłożonej pergaminem.</p><p></p><p>Krem karpatka:</p><p>1 masło</p><p>1 żółtko</p><p>2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>2 szkl. mleka</p><p></p><p>W połowie szklanki zimnego mleka rozrobić mąkę, resztę mleka zagotować z cukrem i mieszając wolno wlewać mleko z mąką, gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Masło zmiksować z żółtkiem i nadal miksując dodawać po łyżce budyniu, aż do uzyskania gładkiego kremu.</p><p></p><p>Biszkopt podzielić na dwie części na dolną wyłożyć połowę kremu, na to położyć ciasto wiórkowe, pozostały krem i przykryć wierzchem biszkoptu. Całość polać polewą czekoladową.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="infolinia, post: 200471, member: 979"] Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 4 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po 1 żółtku, olej na końcu mąkę z proszkiem do piecz. Piec około 30 minut w prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem. Biszkopt wyjąć i w tej samej blasze upiec ciasto wiórkowe. Ciasto wiórkowe: 5 białek 1 szkl. cukru 200 g wiórek kokosowych 100 g suchego maku Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki i mak, wymieszać. Piec około 30 minut na blasze wyłożonej pergaminem. Krem karpatka: 1 masło 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szkl. mleka W połowie szklanki zimnego mleka rozrobić mąkę, resztę mleka zagotować z cukrem i mieszając wolno wlewać mleko z mąką, gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Masło zmiksować z żółtkiem i nadal miksując dodawać po łyżce budyniu, aż do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopt podzielić na dwie części na dolną wyłożyć połowę kremu, na to położyć ciasto wiórkowe, pozostały krem i przykryć wierzchem biszkoptu. Całość polać polewą czekoladową. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Biszkopt z wiórkami
Top
Bottom