Biszkopt

Madzia1975

Member
Gru 17, 2008
217
0
0
Od kiedy odkryłam ten przepis na biszkopt zawsze sie udaje, jest wysoki,puszysty,idealny!
Przepis pochodzi od Dorotuś,polecam!
Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,596
0
0
pamiętam że ktoś na stronie mojewypieki bardzo mądrze to wytłumaczył, ale ja tam wyciągnęłam wnioski z tego mniej wiecej takie, że jakieś bąbelki powietrza idą do górą po przeżyciu szoku
icon_razz.gif

wypróbowałam zrzut na moim biszkopcie (inne proporcje z 4 jajek na 24cm totownicę, inaczej robiony) i muszę powiedzieć, że rzeczywiście działa - opadła tylko napuszona skórka biszkoptu a urósł ponad brzeg
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy