Biszkopt

listek19

Member
Lut 5, 2010
8
0
0
Zapewne każda Pani domu ma swój wypróbowany przepis na biszkopt. Ja zamieszczam poniżej swój przepis. Odkąd znalazł się w moich rekach korzystam tylko z niego, nigdy mnie nie zawiódł. Dodatkową zaletą jest to,że ciasto nie opada. Jeśli ktoś chce można biszkopt nasączyć podczas przekładania masami wówczas zyskuje jeszcze bardziej na swoim smaku.

Składniki:
9jajek
1szkl mąki pszennej
1szkl maki ziemniaczanej
1,5szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
olejek zapachowy

Białka ubić na sztywną piane, dodać cukier,żółtka. Mąkę wymieszac razem z proszkiem, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, mieszać łyżka. Na końcu dodać ocet i parę kropel olejku( lub bez).

ZACHĘCAM DO WYPRÓBOWANIA

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
podejrzewam ze 9 jajek to bedzie blacha 24-26 cm ale faktycznie - podpisuje sie pod pytaniami wyzej i niecierpliwie czekam na odpowiedz
icon_biggrin.gif

listek19

Member
Lut 5, 2010
8
0
0
Piekę we formie 24x40cm, blaszkę oczywiście wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem jak to się czyni przy każdym pieczeniu tego ciasta, temperatury nie określę bo to zależy od rodzaju piekarnika. A mój piekarnik niestety przypala ciasta, ostatnio piekłam w 150C

listek19

Member
Lut 5, 2010
8
0
0
Dodam jeszcze, że dobrze ubita piana z białek to grunt sukcesu. Jeśli jest sztywna to ciasto pięknie wyrośnie, mąki oczywiście przesiewamy przez sitko , wówczas się spulchnia.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy