- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
pyszne ciasto, które powstaje w kilka minut a znika jeszcze szybciej
Ilość na tortownicę 26 cm
na ciasto:
bita śmietana:
Włączyć piekarnik na 180 st. C
Do wysokiego naczynia (lub malaksera) wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać minutę, dodać olej, miksować chwilkę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować jeszcze 2 minuty. Wylać na nasmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę.
Piec 25 minut.
W tym czasie przygotować resztę składników.
Biszkopt wyjąć z formy, przeciąć na 2 lub 3 części. Dolną część ułożyć i nasączyć.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połowę wyłożyć na nasączony biszkopt, posypać obficie ziarnami słonecznika.
Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć, nałożyć kwaśny dżem i resztę bitej śmietany. Przykryć trzecią warstwą biszkoptu, nasączyć.
Polać roztopioną z łaźni wodnej lub piekarniku czekoladą, posypać orzeszkami.
Ilość na tortownicę 26 cm
na ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szkl, cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 50 g oleju (około 1/3 szklanki)
bita śmietana:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- ziarna słonecznika
- kwaśny dżem - u mnie z żółtych śliwek
- polewa czekoladowa (roztopiona czekolada)
- orzeszki do posypania
Włączyć piekarnik na 180 st. C
Do wysokiego naczynia (lub malaksera) wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać minutę, dodać olej, miksować chwilkę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować jeszcze 2 minuty. Wylać na nasmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę.
Piec 25 minut.
W tym czasie przygotować resztę składników.
Biszkopt wyjąć z formy, przeciąć na 2 lub 3 części. Dolną część ułożyć i nasączyć.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połowę wyłożyć na nasączony biszkopt, posypać obficie ziarnami słonecznika.
Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć, nałożyć kwaśny dżem i resztę bitej śmietany. Przykryć trzecią warstwą biszkoptu, nasączyć.
Polać roztopioną z łaźni wodnej lub piekarniku czekoladą, posypać orzeszkami.