biszkoptowy przekładaniec z bitą śmietaną i słonecznikiem

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
pyszne ciasto, które powstaje w kilka minut a znika jeszcze szybciej

DSCF1567.JPG


Ilość na tortownicę 26 cm

na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl, cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g oleju (około 1/3 szklanki)
do nasączenia biszkoptu sok z cytryny z wodą lub w wersji dla dorosłych malibu

bita śmietana:

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Poza tym:

  • ziarna słonecznika
  • kwaśny dżem - u mnie z żółtych śliwek
  • polewa czekoladowa (roztopiona czekolada)
  • orzeszki do posypania
Sposób wykonania:
Włączyć piekarnik na 180 st. C
Do wysokiego naczynia (lub malaksera) wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać minutę, dodać olej, miksować chwilkę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować jeszcze 2 minuty. Wylać na nasmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę.
Piec 25 minut.

W tym czasie przygotować resztę składników.

Biszkopt wyjąć z formy, przeciąć na 2 lub 3 części. Dolną część ułożyć i nasączyć.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połowę wyłożyć na nasączony biszkopt, posypać obficie ziarnami słonecznika.
Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć, nałożyć kwaśny dżem i resztę bitej śmietany. Przykryć trzecią warstwą biszkoptu, nasączyć.
Polać roztopioną z łaźni wodnej lub piekarniku czekoladą, posypać orzeszkami.

DSCF1566.JPG



 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy