Biszkopty szampańskie

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
składniki na ok. 36 sztuk
  • 4 jajka
  • 12 dag cukru pudru
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • puder do dekoracji

dwie największe blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
włączyć piekarnik na 200 st.

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć (mikserem) z 1/3 cukru na puszystą masę.
Białka ubić na sztywną pianę dodając resztę cukru pudru, pod koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną. Połączyć delikatnie z masą żółtkową i mąką pszenną.

Takie dość sztywne ciasto biszkoptowe włożyć do szprycy z końcówką o dużym, okrągłym otworze lub do tutki papierowej i wyciskać na przygotowane blachy podłużne, około 10-centymetrowe ciasteczka.
Piec w 200 stopniach 12 -15 minut aż będą jasnozłote.

Posypać cukrem pudrem.


tu wstawię zdjęcia po przegraniu z aparatu

ciasteczka są doskonałe, a z kawą wprost boskie.
I dzieci pomagając mi miały ogromną frajdę, co jest dodatkowym plusem
icon_smile.gif
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Tego wlasnie szukalam!
banana.gif


Bo: chetnie jemy biszkopty ale te kupne sa suche i twarde.
Dalam jednak za duze (!)
dump.gif
jajka, wiec ciasto bylo za rzadkie i placuszki sie troche rozlewaly. Szybko wiec rozlozylam je na calej blaszcze i po upieczeniu wycielam kolka kieliszkiem od wina.

I mam!!!!!!!
anbetung.gif


Oto one: biszkopciki.jpg

Duende, bardzo Ci dziekuje za ten wspanialy pomysl i przepis
bussi.gif
 

Załączniki

  • biszkopciki.jpg
    biszkopciki.jpg
    159.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Hollleeender! No i zaśliniłam się
cry_1.gif
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Kasha, wczoraj robilam po raz drugi i "zaoszczedzilam" troche kalorii eliminujac dwa zoltka, ktore zuzylam do kruchego. Tez byly pyszne! A wiec bierz sie do roboty, bo naprawde ubija sie i piecze blyskawicznie! Mozna przelozyc kremem, powidlem, posypac cukrem albo troszke polukrowac.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Margarete @ 3 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1099752Kasha, wczoraj robilam po raz drugi i "zaoszczedzilam" troche kalorii eliminujac dwa zoltka, ktore zuzylam do kruchego. Tez byly pyszne! A wiec bierz sie do roboty, bo naprawde ubija sie i piecze blyskawicznie! Mozna przelozyc kremem, powidlem, posypac cukrem albo troszke polukrowac.
Ależ kusisz Margarete
icon_razz.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy