- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
składniki na ok. 36 sztuk
dwie największe blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
włączyć piekarnik na 200 st.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć (mikserem) z 1/3 cukru na puszystą masę.
Białka ubić na sztywną pianę dodając resztę cukru pudru, pod koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną. Połączyć delikatnie z masą żółtkową i mąką pszenną.
Takie dość sztywne ciasto biszkoptowe włożyć do szprycy z końcówką o dużym, okrągłym otworze lub do tutki papierowej i wyciskać na przygotowane blachy podłużne, około 10-centymetrowe ciasteczka.
Piec w 200 stopniach 12 -15 minut aż będą jasnozłote.
Posypać cukrem pudrem.
tu wstawię zdjęcia po przegraniu z aparatu
ciasteczka są doskonałe, a z kawą wprost boskie.
I dzieci pomagając mi miały ogromną frajdę, co jest dodatkowym plusem
- 4 jajka
- 12 dag cukru pudru
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag mąki pszennej
- puder do dekoracji
dwie największe blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
włączyć piekarnik na 200 st.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć (mikserem) z 1/3 cukru na puszystą masę.
Białka ubić na sztywną pianę dodając resztę cukru pudru, pod koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną. Połączyć delikatnie z masą żółtkową i mąką pszenną.
Takie dość sztywne ciasto biszkoptowe włożyć do szprycy z końcówką o dużym, okrągłym otworze lub do tutki papierowej i wyciskać na przygotowane blachy podłużne, około 10-centymetrowe ciasteczka.
Piec w 200 stopniach 12 -15 minut aż będą jasnozłote.
Posypać cukrem pudrem.
tu wstawię zdjęcia po przegraniu z aparatu
ciasteczka są doskonałe, a z kawą wprost boskie.
I dzieci pomagając mi miały ogromną frajdę, co jest dodatkowym plusem
