Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Biteczki zapiekane w śmietanie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 944334" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Kuchnia rosyjska&quot; autorstwa Hyginy Seheń. Zrobiłam z mniejszej porcji, ale i tak wystarczy mi na dwa obiady. Podaję proporcje dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>0,5 kg mięsa wołowego bez kości (raczej chudego)</p><p>10 dkg czerstwej bułki</p><p>100 ml mleka</p><p>jajo</p><p> 5dkg cebuli</p><p>6 dkg mąki</p><p>sól, pieprz</p><p><strong>Nadzienie</strong></p><p><strong></strong>10 dkg grzybów (wzięłam pieczarki)</p><p>4 dkg masła</p><p><strong>Ponadto</strong></p><p><strong></strong>30 dkg kaszy gryczanej</p><p>15 dkg śmietany (brałam 22% )</p><p>3 dkg żółtego startego sera</p><p>tłuszcz do smażenia ( u mnie olej z masłem)</p><p>trochę posiekanej natki pietruszki</p><p></p><p>Najpierw najlepiej przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i przesmażyć na maśle, aż nie będzie w nich płynu (nie przypalić). Doprawić solą i pieprzem do smaku.</p><p>Mięso zemleć razem z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz posiekaną i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić. Masę podzielić i uformować placuszki, licząc po 3 na osobę. Na środek każdego placuszka położyć trochę nadzienia, zlepić brzegi, spłaszczyć nożem, nadając okrągły kształt, obtaczać w mące i smażyć na tłuszczu na rumiano z obu stron. </p><p>Kaszę ugotować na sypko. </p><p>Dość głęboką formę do zapiekania natłuścić masłem, napełnić ugotowaną kaszą gryczaną, zrobić w niej zagłębienie i ułożyć w nim bitki. Wszystko zalać śmietaną, posypać serem i zapiec w nagrzanym do 180 - 200 st. piekarniku. Gdy ser się podrumieni, biteczki gotowe. Posypujemy natką pietruszki i podajemy w tym samym naczyniu, a osobno surówkę z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27044" target="_blank">kwaszonej kapusty</a>.</p><p></p><p>Żeby wszystko było w miarę ciepłe do zapiekania, to kaszę powinno się gotować już podczas robienia i smażenia bitek. Zapomniałam o tym napisać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 944334, member: 10341"] Przepis pochodzi z książki "Kuchnia rosyjska" autorstwa Hyginy Seheń. Zrobiłam z mniejszej porcji, ale i tak wystarczy mi na dwa obiady. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 0,5 kg mięsa wołowego bez kości (raczej chudego) 10 dkg czerstwej bułki 100 ml mleka jajo 5dkg cebuli 6 dkg mąki sól, pieprz [B]Nadzienie [/B]10 dkg grzybów (wzięłam pieczarki) 4 dkg masła [B]Ponadto [/B]30 dkg kaszy gryczanej 15 dkg śmietany (brałam 22% ) 3 dkg żółtego startego sera tłuszcz do smażenia ( u mnie olej z masłem) trochę posiekanej natki pietruszki Najpierw najlepiej przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i przesmażyć na maśle, aż nie będzie w nich płynu (nie przypalić). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso zemleć razem z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz posiekaną i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić. Masę podzielić i uformować placuszki, licząc po 3 na osobę. Na środek każdego placuszka położyć trochę nadzienia, zlepić brzegi, spłaszczyć nożem, nadając okrągły kształt, obtaczać w mące i smażyć na tłuszczu na rumiano z obu stron. Kaszę ugotować na sypko. Dość głęboką formę do zapiekania natłuścić masłem, napełnić ugotowaną kaszą gryczaną, zrobić w niej zagłębienie i ułożyć w nim bitki. Wszystko zalać śmietaną, posypać serem i zapiec w nagrzanym do 180 - 200 st. piekarniku. Gdy ser się podrumieni, biteczki gotowe. Posypujemy natką pietruszki i podajemy w tym samym naczyniu, a osobno surówkę z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27044"]kwaszonej kapusty[/URL]. Żeby wszystko było w miarę ciepłe do zapiekania, to kaszę powinno się gotować już podczas robienia i smażenia bitek. Zapomniałam o tym napisać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Biteczki zapiekane w śmietanie*
Bottom