Na jesienne obiady, które mijają w wolniejszym rytmie i kiedy więcej czasu poświęcamy kuchni. Nie znaczy to, że bitki te są bardzo pracochłonne, są po prostu inne, a jak wszystkie bitki rosyjskie zrobione z mielonego mięsa. Starannie przygotowane są wyborne. Przepis z miesięcznika Ty i Ja.
Składniki
1/2 kg mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina z cielęciną)
1 jajko
4 łyżki najdrobniej posiekanej cebuli
1 czubata łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (22%)
spora szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól
do smażenia masło lub margaryna (brałam masło pół na pół z olejem)
sos
1 łyżka masła
3 łyżki drobniutko pokrojonej cebuli
1 łyżka drobniutko pokrojonej słoniny
25 dkg pokrojonych w cieniutkie plasterki pieczarek
2 filiżanki kwaśnej śmietany (22 %)
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 filiżanka mleka
trochę soku cytrynowego
łyżka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól
Najpierw przygotowujemy bitki. Na łyżce masła podduszamy cebulę i natkę pietruszki, które dokładamy do uprzednio wymieszanego mięsa. Dodajemy jajko i po ponownym wymieszaniu łączymy ze śmietaną. Masę solimy do smaku i przysmaczamy gałką muszkatołową. Z masy mięsnej formujemy kulki o wadze mniej więcej 5 dkg, spłaszczamy je nożem i smażymy na tłuszczu.
Następnie przygotowujemy sos: w łyżce masła podduszamy cebulę i drobniutkie kosteczki słoniny.
Wtedy dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy 15 minut Po tym czasie wlewamy do rondla śmietanę oraz mleko z rozmieszaną w nim mąką ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu "mrugający" sos przez dalsze 5 minut.Gdyby był za rzadki, "mruganie" przedłużamy. Sos przysmaczamy odrobiną soku cytrynowego, białym winem oraz najdrobniej posiekaną natką pietruszki. Wyrównujemy smak solą i do sosu wkładamy usmażone bitki. Raz jeden zagotowujemy, po czym wykładamy bitki na wypieczony na sypko ryż, polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Składniki
1/2 kg mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina z cielęciną)
1 jajko
4 łyżki najdrobniej posiekanej cebuli
1 czubata łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (22%)
spora szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól
do smażenia masło lub margaryna (brałam masło pół na pół z olejem)
sos
1 łyżka masła
3 łyżki drobniutko pokrojonej cebuli
1 łyżka drobniutko pokrojonej słoniny
25 dkg pokrojonych w cieniutkie plasterki pieczarek
2 filiżanki kwaśnej śmietany (22 %)
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 filiżanka mleka
trochę soku cytrynowego
łyżka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól
Najpierw przygotowujemy bitki. Na łyżce masła podduszamy cebulę i natkę pietruszki, które dokładamy do uprzednio wymieszanego mięsa. Dodajemy jajko i po ponownym wymieszaniu łączymy ze śmietaną. Masę solimy do smaku i przysmaczamy gałką muszkatołową. Z masy mięsnej formujemy kulki o wadze mniej więcej 5 dkg, spłaszczamy je nożem i smażymy na tłuszczu.
Następnie przygotowujemy sos: w łyżce masła podduszamy cebulę i drobniutkie kosteczki słoniny.
Wtedy dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy 15 minut Po tym czasie wlewamy do rondla śmietanę oraz mleko z rozmieszaną w nim mąką ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu "mrugający" sos przez dalsze 5 minut.Gdyby był za rzadki, "mruganie" przedłużamy. Sos przysmaczamy odrobiną soku cytrynowego, białym winem oraz najdrobniej posiekaną natką pietruszki. Wyrównujemy smak solą i do sosu wkładamy usmażone bitki. Raz jeden zagotowujemy, po czym wykładamy bitki na wypieczony na sypko ryż, polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: