Bitki moskiewskie*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Na jesienne obiady, które mijają w wolniejszym rytmie i kiedy więcej czasu poświęcamy kuchni. Nie znaczy to, że bitki te są bardzo pracochłonne, są po prostu inne, a jak wszystkie bitki rosyjskie zrobione z mielonego mięsa. Starannie przygotowane są wyborne. Przepis z miesięcznika Ty i Ja.
Składniki
1/2 kg mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina z cielęciną)
1 jajko
4 łyżki najdrobniej posiekanej cebuli
1 czubata łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (22%)
spora szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól
do smażenia masło lub margaryna (brałam masło pół na pół z olejem)

sos
1 łyżka masła
3 łyżki drobniutko pokrojonej cebuli
1 łyżka drobniutko pokrojonej słoniny
25 dkg pokrojonych w cieniutkie plasterki pieczarek
2 filiżanki kwaśnej śmietany (22 %)
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 filiżanka mleka
trochę soku cytrynowego
łyżka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól

Najpierw przygotowujemy bitki. Na łyżce masła podduszamy cebulę i natkę pietruszki, które dokładamy do uprzednio wymieszanego mięsa. Dodajemy jajko i po ponownym wymieszaniu łączymy ze śmietaną. Masę solimy do smaku i przysmaczamy gałką muszkatołową. Z masy mięsnej formujemy kulki o wadze mniej więcej 5 dkg, spłaszczamy je nożem i smażymy na tłuszczu.
Następnie przygotowujemy sos: w łyżce masła podduszamy cebulę i drobniutkie kosteczki słoniny.
Wtedy dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy 15 minut Po tym czasie wlewamy do rondla śmietanę oraz mleko z rozmieszaną w nim mąką ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu "mrugający" sos przez dalsze 5 minut.Gdyby był za rzadki, "mruganie" przedłużamy. Sos przysmaczamy odrobiną soku cytrynowego, białym winem oraz najdrobniej posiekaną natką pietruszki. Wyrównujemy smak solą i do sosu wkładamy usmażone bitki. Raz jeden zagotowujemy, po czym wykładamy bitki na wypieczony na sypko ryż, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Seniorko przepyszny mielismy dzis dzieki Tobie obiad
anbetung.gif
zamiast sloniny dodalam boczek, sos rewelacja
bussi.gif

Załączniki

• P1030722.JPG
    P1030722.JPG
    170.9 KB · Wyświetleń: 0

szpaczek1

Member
Wrz 28, 2008
91
0
0
My zrobiliśmy na obiad z teściami. I chyba zbyt mało czasu im poświęciliśmy bo już przyprawialiśmy w biegu i trochę średni wyszedł
icon_sad.gif
Chociaż podejrzewam, że mam tak w budowane w głowie że mielone mojej mamy są najlepsze że wszystkie które ja zrobię mi normalnie nie smakują. Z drugiej strony mam pewne podejrzenia do mielonego mięsa bo chyba strasznie grubo było zmielone bo kupowaliśmy świeże mielone w sklepie...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy