Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Bitki moskiewskie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 911798" data-attributes="member: 10341"><p>Na jesienne obiady, które mijają w wolniejszym rytmie i kiedy więcej czasu poświęcamy kuchni. Nie znaczy to, że bitki te są bardzo pracochłonne, są po prostu inne, a jak wszystkie bitki rosyjskie zrobione z mielonego mięsa. Starannie przygotowane są wyborne. Przepis z miesięcznika Ty i Ja.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1/2 kg mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina z cielęciną)</p><p>1 jajko</p><p>4 łyżki najdrobniej posiekanej cebuli</p><p>1 czubata łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki</p><p>1 łyżka masła</p><p>3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (22%)</p><p>spora szczypta mielonej gałki muszkatołowej</p><p>sól</p><p>do smażenia masło lub margaryna (brałam masło pół na pół z olejem)</p><p></p><p></p><p><strong>sos</strong></p><p><strong></strong>1 łyżka masła</p><p>3 łyżki drobniutko pokrojonej cebuli</p><p>1 łyżka drobniutko pokrojonej słoniny</p><p>25 dkg pokrojonych w cieniutkie plasterki pieczarek</p><p>2 filiżanki kwaśnej śmietany (22 %)</p><p>łyżeczka mąki ziemniaczanej </p><p>1 filiżanka mleka</p><p> trochę soku cytrynowego </p><p>łyżka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina</p><p>łyżeczka posiekanej natki pietruszki</p><p>sól</p><p></p><p>Najpierw przygotowujemy bitki. Na łyżce masła podduszamy cebulę i natkę pietruszki, które dokładamy do uprzednio wymieszanego mięsa. Dodajemy jajko i po ponownym wymieszaniu łączymy ze śmietaną. Masę solimy do smaku i przysmaczamy gałką muszkatołową. Z masy mięsnej formujemy kulki o wadze mniej więcej 5 dkg, spłaszczamy je nożem i smażymy na tłuszczu.</p><p>Następnie przygotowujemy sos: w łyżce masła podduszamy cebulę i drobniutkie kosteczki słoniny. </p><p>Wtedy dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy 15 minut Po tym czasie wlewamy do rondla śmietanę oraz mleko z rozmieszaną w nim mąką ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu &quot;mrugający&quot; sos przez dalsze 5 minut.Gdyby był za rzadki, &quot;mruganie&quot; przedłużamy. Sos przysmaczamy odrobiną soku cytrynowego, białym winem oraz najdrobniej posiekaną natką pietruszki. Wyrównujemy smak solą i do sosu wkładamy usmażone bitki. Raz jeden zagotowujemy, po czym wykładamy bitki na wypieczony na sypko ryż, polewamy sosem i natychmiast podajemy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 911798, member: 10341"] Na jesienne obiady, które mijają w wolniejszym rytmie i kiedy więcej czasu poświęcamy kuchni. Nie znaczy to, że bitki te są bardzo pracochłonne, są po prostu inne, a jak wszystkie bitki rosyjskie zrobione z mielonego mięsa. Starannie przygotowane są wyborne. Przepis z miesięcznika Ty i Ja. [B]Składniki [/B]1/2 kg mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina z cielęciną) 1 jajko 4 łyżki najdrobniej posiekanej cebuli 1 czubata łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (22%) spora szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól do smażenia masło lub margaryna (brałam masło pół na pół z olejem) [B]sos [/B]1 łyżka masła 3 łyżki drobniutko pokrojonej cebuli 1 łyżka drobniutko pokrojonej słoniny 25 dkg pokrojonych w cieniutkie plasterki pieczarek 2 filiżanki kwaśnej śmietany (22 %) łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 filiżanka mleka trochę soku cytrynowego łyżka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól Najpierw przygotowujemy bitki. Na łyżce masła podduszamy cebulę i natkę pietruszki, które dokładamy do uprzednio wymieszanego mięsa. Dodajemy jajko i po ponownym wymieszaniu łączymy ze śmietaną. Masę solimy do smaku i przysmaczamy gałką muszkatołową. Z masy mięsnej formujemy kulki o wadze mniej więcej 5 dkg, spłaszczamy je nożem i smażymy na tłuszczu. Następnie przygotowujemy sos: w łyżce masła podduszamy cebulę i drobniutkie kosteczki słoniny. Wtedy dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy 15 minut Po tym czasie wlewamy do rondla śmietanę oraz mleko z rozmieszaną w nim mąką ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu "mrugający" sos przez dalsze 5 minut.Gdyby był za rzadki, "mruganie" przedłużamy. Sos przysmaczamy odrobiną soku cytrynowego, białym winem oraz najdrobniej posiekaną natką pietruszki. Wyrównujemy smak solą i do sosu wkładamy usmażone bitki. Raz jeden zagotowujemy, po czym wykładamy bitki na wypieczony na sypko ryż, polewamy sosem i natychmiast podajemy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Bitki moskiewskie*
Top
Bottom