Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Bitki na sposób rosyjski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 881687" data-attributes="member: 10341"><p>Bitki to po prostu kotleciki z mielonego mięsa. Ale w kuchni rosyjskiej bitki podaje się na tyle różnych sposobów i tak wyjątkowo smacznie, iż stają się daniem prawdziwie atrakcyjnym. Dziś podaję wersję skromniejszą, z miesięcznika Ty i Ja, ale dostatecznie atrakcyjną, by ją przy najbliższej okazji wypróbować. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>50 dkg mięsa mielonego wołowego</p><p>1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta</p><p>1 jajko</p><p>1 cebula</p><p>sól, pieprz i mielona papryka do smaku</p><p>1 kg ugotowanych (nie rozgotowanych) poprzedniego dnia ziemniaków</p><p>3 łyżki tartego sera ( ementaler, gouda)</p><p>2 łyżki bułki tartej</p><p>masło do smażenia</p><p></p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p><strong></strong>4 dkg masła</p><p>4 dkg mąki</p><p>szklanka (1/4 litra) rosołu (może być z kostki)</p><p>1 średnia cebula utarta na tarce o najmniejszych oczkach</p><p>4 łyżki kwaśnej śmietany (22%)</p><p></p><p>Z mięsa wołowego, odciśniętej bułki, jajka, drobno posiekanej i uduszonej w maśle cebuli, soli, pieprzu i papryki do smaku (mięso powinno być w miarę ostro przyprawione), wyrabiamy jednolitą masę. Z masy tej formujemy 4 - 5 owalnych spłaszczonych kotlecików, które powoli, na niewielkim ogniu, obsmażamy z obu stron na maśle na piękny, rumiany kolor. Podsmażone bitki układamy w płaskim ogniotrwałym naczyniu i otaczamy pokrojonymi w niezbyt cienkie plastry ziemniakami.</p><p>Teraz przyrządzamy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy szklanką rosołu. Dodajemy też utartą na miazgę cebulę, solimy do smaku i gotujemy na najmniejszym ogniu 10 minut. Póżniej podprawiamy 4 łyżkami śmietany. </p><p>Sosem polewamy bitki i ziemniaki, a całość posypujemy tartym serem zmieszanym z utartą bułką. Naczynie wsuwamy do nagrzanego do 190-200 st. piekarnika na 20 minut.</p><p>Oddzielnie podamy zieloną sałatę i ewentualnie pikantnie przyprawioną ćwikłę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 881687, member: 10341"] Bitki to po prostu kotleciki z mielonego mięsa. Ale w kuchni rosyjskiej bitki podaje się na tyle różnych sposobów i tak wyjątkowo smacznie, iż stają się daniem prawdziwie atrakcyjnym. Dziś podaję wersję skromniejszą, z miesięcznika Ty i Ja, ale dostatecznie atrakcyjną, by ją przy najbliższej okazji wypróbować. [B]Składniki[/B] 50 dkg mięsa mielonego wołowego 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 jajko 1 cebula sól, pieprz i mielona papryka do smaku 1 kg ugotowanych (nie rozgotowanych) poprzedniego dnia ziemniaków 3 łyżki tartego sera ( ementaler, gouda) 2 łyżki bułki tartej masło do smażenia [B]Sos [/B]4 dkg masła 4 dkg mąki szklanka (1/4 litra) rosołu (może być z kostki) 1 średnia cebula utarta na tarce o najmniejszych oczkach 4 łyżki kwaśnej śmietany (22%) Z mięsa wołowego, odciśniętej bułki, jajka, drobno posiekanej i uduszonej w maśle cebuli, soli, pieprzu i papryki do smaku (mięso powinno być w miarę ostro przyprawione), wyrabiamy jednolitą masę. Z masy tej formujemy 4 - 5 owalnych spłaszczonych kotlecików, które powoli, na niewielkim ogniu, obsmażamy z obu stron na maśle na piękny, rumiany kolor. Podsmażone bitki układamy w płaskim ogniotrwałym naczyniu i otaczamy pokrojonymi w niezbyt cienkie plastry ziemniakami. Teraz przyrządzamy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy szklanką rosołu. Dodajemy też utartą na miazgę cebulę, solimy do smaku i gotujemy na najmniejszym ogniu 10 minut. Póżniej podprawiamy 4 łyżkami śmietany. Sosem polewamy bitki i ziemniaki, a całość posypujemy tartym serem zmieszanym z utartą bułką. Naczynie wsuwamy do nagrzanego do 190-200 st. piekarnika na 20 minut. Oddzielnie podamy zieloną sałatę i ewentualnie pikantnie przyprawioną ćwikłę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Bitki na sposób rosyjski*
Top
Bottom