Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Bitki "sejtanowe" .... dla Margot
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mamuska_samuska" data-source="post: 535877" data-attributes="member: 1020"><p>Margot zaintrygowala mnie okresleniem &quot;sejtan po polsku&quot; .... i tak powstaly bitki wolowe z plackami ziemniaczanymi &quot;mojej mamy&quot;. Oczywiscie nie bylabym soba, gdybym nie pomieszala to po swojemu ;P Zamiast miesa - sejtan; zamiast jajek - mleko sojowe. </p><p></p><p><strong>Bitki sejtanowe - skladniki (wg. przepisu na bitki wolowe w sosie chlebowym z internetu):</strong></p><p></p><p>2 kawalki sejtana</p><p>sol</p><p>pieprz</p><p>papryka czerwona</p><p>maka razowa do panierowania</p><p>olej do smazenia</p><p>kromka chleba do sosu</p><p>sos sojowy</p><p></p><p>Tak wyglada sejtan:</p><p>[ATTACH=full]13961[/ATTACH]</p><p></p><p>Pokroic sejtan na cienkie plastry; posypac sola, pieprzem i papryka, i zostawic na chwile; panierowac w mace i smazyc; Sos - zlac tluszcz ze smazenia, dolac wody, sosu sojewego i rozdrobniony chleb; gotowac az chleb calkiem rozmieknie - ja dodalam troche za malo chleba i musialam dodac odrobine maki; Kilka dodatkowych komentarzy - jak na mnie bylo to troche za malo przyprawione, nastepnym razem dodam wiecej przypraw. Dwa - wrzucilam smazone bitki do sosu, jak bylo w przepisie, ale lepiej nie wrzucac ich do sosu tylko polac sosem juz na talezu. </p><p></p><p><strong>Placki ziemniaczane &quot;mojej mamy&quot; - skladniki:</strong></p><p></p><p>jeden duzy ziemniak</p><p>1 jajko ( u mnie bylo mleko sojowe)</p><p>sol</p><p>pieprz</p><p>czosnek (zabek, albo w proszku)</p><p>maka (u mnie razowa)</p><p>olej do smazenia</p><p></p><p>[ATTACH=full]13962[/ATTACH]</p><p></p><p>Mysle, ze wszyscy znaja ta, ale: utrzec ziemniaki na tarce, dodac mlego, make i przyprawy, wymieszac. Smazyc na oleju na ladny brazowy kolor. </p><p>Przyznam sie, ze wole jednak &quot;moje placki&quot;, czyli same ziemniaki z przyprawami z minimalna iloscia maki - wychodza bardziej kruche (jak lubie), mniej &quot;ciastowate&quot;.</p><p></p><p>A to efekt finalowy z surowka z pomidorow i ogorka malosolnego.</p><p></p><p>[ATTACH=full]13963[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mamuska_samuska, post: 535877, member: 1020"] Margot zaintrygowala mnie okresleniem "sejtan po polsku" .... i tak powstaly bitki wolowe z plackami ziemniaczanymi "mojej mamy". Oczywiscie nie bylabym soba, gdybym nie pomieszala to po swojemu ;P Zamiast miesa - sejtan; zamiast jajek - mleko sojowe. [B]Bitki sejtanowe - skladniki (wg. przepisu na bitki wolowe w sosie chlebowym z internetu):[/B] 2 kawalki sejtana sol pieprz papryka czerwona maka razowa do panierowania olej do smazenia kromka chleba do sosu sos sojowy Tak wyglada sejtan: [ATTACH=full]13961[/ATTACH] Pokroic sejtan na cienkie plastry; posypac sola, pieprzem i papryka, i zostawic na chwile; panierowac w mace i smazyc; Sos - zlac tluszcz ze smazenia, dolac wody, sosu sojewego i rozdrobniony chleb; gotowac az chleb calkiem rozmieknie - ja dodalam troche za malo chleba i musialam dodac odrobine maki; Kilka dodatkowych komentarzy - jak na mnie bylo to troche za malo przyprawione, nastepnym razem dodam wiecej przypraw. Dwa - wrzucilam smazone bitki do sosu, jak bylo w przepisie, ale lepiej nie wrzucac ich do sosu tylko polac sosem juz na talezu. [B]Placki ziemniaczane "mojej mamy" - skladniki:[/B] jeden duzy ziemniak 1 jajko ( u mnie bylo mleko sojowe) sol pieprz czosnek (zabek, albo w proszku) maka (u mnie razowa) olej do smazenia [ATTACH=full]13962[/ATTACH] Mysle, ze wszyscy znaja ta, ale: utrzec ziemniaki na tarce, dodac mlego, make i przyprawy, wymieszac. Smazyc na oleju na ladny brazowy kolor. Przyznam sie, ze wole jednak "moje placki", czyli same ziemniaki z przyprawami z minimalna iloscia maki - wychodza bardziej kruche (jak lubie), mniej "ciastowate". A to efekt finalowy z surowka z pomidorow i ogorka malosolnego. [ATTACH=full]13963[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Bitki "sejtanowe" .... dla Margot
Top
Bottom