Blancmange z twarożkiem

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Blancmange z twarożkiem

blanc.jpg

Blancmange, czyli dosłownie "biała potrawa" ( ze starofrancuskiego blanc mangier ) to deser klas wyższych, którego korzenie sięgają aż do średniowiecza. Zazwyczaj był on przygotowywany z mleka lub śmietanki z cukrem, zagęszczonych żelatyną. Deser podawany był w wersji słodkiej ( często z dodatkiem migdałów lub wody różanej ) lub wytrawnej, z kurczakiem lub rybą. Ta ostatnie wersja był szczególnie popularna podczas postu. Przeważnie, jak też jego nazwa wskazuje, było on biały, lecz były także wersje barwione na różowo lub - z okazji świąt - na żółto czy zielono. W XIV w. we Francji szczególnie popularne było barwienie deseru na dwa kontrastujące ze sobą kolory. Wszystko to w celu zadziwiania i zachwycenia gości. Od XVII deser całkowicie zatracił "mięsny" charakter.
Ja zdecydowałam się na lekko różową wersje, z dodatkiem konfitury z płatków róży.

Pomysł na blacmange z użyciem twarożku znalazłam na blogu What's for lunch, Honey?

250 ml śmietany 36%
200 g serka twarożkowego lub naturalnego serka homogenizowanego
6-8 łyżeczek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka konfitury z płatków róży ( opcjonalnie. można zastąpić inną konfiturą lub pominąć )

Ubić śmietanę, dodając cukier. Dodać serek homogenizowany lub twarożek.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie, połączyć ze śmietaną. ( nie wlewać gorącej żelatyny, bo śmietana się zważy)
Deser przełożyć do foremek lub kieliszków, odstawić do lodówki, by zastygł.
Podawać z owocami.

Załączniki

• blanc.jpg
    blanc.jpg
    96.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Brzmi bardzo ciekawie
icon_smile.gif
bardzo lubie takie desery
a zobacz co znalazłam, krok po kroku wykonanie tego deseru, choc z troche innym skladem, o TUTAJ, ale fajnie sie to oglada
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Faktycznie, bardzo fajne ( choć promienny uśmiech tego pana trochę mnie przeraził
fiesgrins.gif
)
to taka najbardziej klasyczna wersja. Tak, która ja robiłam, przez twarożek jest trochę odchudzona
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
O, to mi się kojarzy z Monty Pythonem i skeczem z leguminą (tak blancmange właśnie zostało przetłumaczone), która chciała zdominować świat przez wygranie Wimbledonu
rofl.gif
Takie chytre, a wygląda tak smacznie
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pamiętam!

Cóź, ono tylko tak niewinne wygląda
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy