Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Blancmange z twarożkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 878049" data-attributes="member: 2721"><p><strong>Blancmange z twarożkiem</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]43951[/ATTACH]</p><p></p><p><a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Blancmange" target="_blank">Blancmange</a>, czyli dosłownie &quot;biała potrawa&quot; ( ze starofrancuskiego <em>blanc mangier</em> ) to deser klas wyższych, którego korzenie sięgają aż do średniowiecza. Zazwyczaj był on przygotowywany z mleka lub śmietanki z cukrem, zagęszczonych żelatyną. Deser podawany był w wersji słodkiej ( często z dodatkiem migdałów lub wody różanej ) lub wytrawnej, z kurczakiem lub rybą. Ta ostatnie wersja był szczególnie popularna podczas postu. Przeważnie, jak też jego nazwa wskazuje, było on biały, lecz były także wersje barwione na różowo lub - z okazji świąt - na żółto czy zielono. W XIV w. we Francji szczególnie popularne było barwienie deseru na dwa kontrastujące ze sobą kolory. Wszystko to w celu zadziwiania i zachwycenia gości. Od XVII deser całkowicie zatracił &quot;mięsny&quot; charakter. </p><p>Ja zdecydowałam się na lekko różową wersje, z dodatkiem konfitury z płatków róży. </p><p></p><p></p><p>Pomysł na blacmange z użyciem twarożku znalazłam na blogu <em><a href="http://whatsforlunchhoney.blogspot.com/2009/07/quark-blancmange-with-strawberry.html" target="_blank">What's for lunch, Honey?</a></em></p><p></p><p>250 ml śmietany 36%</p><p>200 g serka twarożkowego lub naturalnego serka homogenizowanego</p><p>6-8 łyżeczek cukru pudru</p><p>4 łyżeczki żelatyny</p><p>1 łyżeczka konfitury z płatków róży ( opcjonalnie. można zastąpić inną konfiturą lub pominąć )</p><p></p><p>Ubić śmietanę, dodając cukier. Dodać serek homogenizowany lub twarożek. </p><p>Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie, połączyć ze śmietaną. ( nie wlewać gorącej żelatyny, bo śmietana się zważy) </p><p>Deser przełożyć do foremek lub kieliszków, odstawić do lodówki, by zastygł. </p><p>Podawać z owocami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 878049, member: 2721"] [B]Blancmange z twarożkiem[/B] [ATTACH=full]43951[/ATTACH] [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Blancmange"]Blancmange[/URL], czyli dosłownie "biała potrawa" ( ze starofrancuskiego [I]blanc mangier[/I] ) to deser klas wyższych, którego korzenie sięgają aż do średniowiecza. Zazwyczaj był on przygotowywany z mleka lub śmietanki z cukrem, zagęszczonych żelatyną. Deser podawany był w wersji słodkiej ( często z dodatkiem migdałów lub wody różanej ) lub wytrawnej, z kurczakiem lub rybą. Ta ostatnie wersja był szczególnie popularna podczas postu. Przeważnie, jak też jego nazwa wskazuje, było on biały, lecz były także wersje barwione na różowo lub - z okazji świąt - na żółto czy zielono. W XIV w. we Francji szczególnie popularne było barwienie deseru na dwa kontrastujące ze sobą kolory. Wszystko to w celu zadziwiania i zachwycenia gości. Od XVII deser całkowicie zatracił "mięsny" charakter. Ja zdecydowałam się na lekko różową wersje, z dodatkiem konfitury z płatków róży. Pomysł na blacmange z użyciem twarożku znalazłam na blogu [I][URL="http://whatsforlunchhoney.blogspot.com/2009/07/quark-blancmange-with-strawberry.html"]What's for lunch, Honey?[/URL][/I] 250 ml śmietany 36% 200 g serka twarożkowego lub naturalnego serka homogenizowanego 6-8 łyżeczek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka konfitury z płatków róży ( opcjonalnie. można zastąpić inną konfiturą lub pominąć ) Ubić śmietanę, dodając cukier. Dodać serek homogenizowany lub twarożek. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie, połączyć ze śmietaną. ( nie wlewać gorącej żelatyny, bo śmietana się zważy) Deser przełożyć do foremek lub kieliszków, odstawić do lodówki, by zastygł. Podawać z owocami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Blancmange z twarożkiem
Bottom