Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Blińczyki carskie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 1679272" data-attributes="member: 59"><p>To oczywiste, ze dobrze zostawić mąkę do nasiakniecia, napęcznienia. </p><p>Gracha, ciekawe. Nie pamiętasz o co chodzi? </p><p>Nie wiem czemu zaraz zasada. Mnóstwo jest przepisów typu wymieszaj suche, wymieszaj mokre, dodaj mokre do suchego. Nawet określają to generalną zasadą, że mokre dodaje się do suchego. Odwrotnie dodaje się przy ciastach gęstych, często zagniatanych. <a href="https://www.cooksillustrated.com/how_tos/6522-mixing-dough-or-batter-wet-into-dry-or-dry-into-wet" target="_blank">https://www.cooksillustrated.com/how_tos/65...or-dry-into-wet</a></p><p>Ja bardzo nie lubię dodawać płynów na koniec jak ciasto gęste, bo się zaczyna mazac. Wolę zrobić luźniejsze i podsypać jak trzeba. </p><p>Ale jak robię coś rzadkie, jak masa na sernik czy naleśniki, zaczynam od gęstego i w miarę rozbijania rozcieńczam. </p><p>Dziecko moje zaczęło bawić się w drinki. Często robi je w blenderze jeśli wymagają kruszonego lodu. Pierwszy raz jak robił to polal, a potem dodał lód. </p><p>No nic w ten sposób nie rozbije. Miesza bryły w płynie. Tak samo zachowują się grudki sera, jak się na przykład za wcześnie doda jajka.</p><p>Jeśli chodzi o naleśniki to wypróbowałam jak tylko można i po kilku razach kiedy myślałam sobie co ja zrobiłam, w końcu zapamiętałam najlepszy. </p><p>Muszę przeliczyć te proporcje... Co rzadsze.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 1679272, member: 59"] To oczywiste, ze dobrze zostawić mąkę do nasiakniecia, napęcznienia. Gracha, ciekawe. Nie pamiętasz o co chodzi? Nie wiem czemu zaraz zasada. Mnóstwo jest przepisów typu wymieszaj suche, wymieszaj mokre, dodaj mokre do suchego. Nawet określają to generalną zasadą, że mokre dodaje się do suchego. Odwrotnie dodaje się przy ciastach gęstych, często zagniatanych. [URL="https://www.cooksillustrated.com/how_tos/6522-mixing-dough-or-batter-wet-into-dry-or-dry-into-wet"]https://www.cooksillustrated.com/how_tos/65...or-dry-into-wet[/URL] Ja bardzo nie lubię dodawać płynów na koniec jak ciasto gęste, bo się zaczyna mazac. Wolę zrobić luźniejsze i podsypać jak trzeba. Ale jak robię coś rzadkie, jak masa na sernik czy naleśniki, zaczynam od gęstego i w miarę rozbijania rozcieńczam. Dziecko moje zaczęło bawić się w drinki. Często robi je w blenderze jeśli wymagają kruszonego lodu. Pierwszy raz jak robił to polal, a potem dodał lód. No nic w ten sposób nie rozbije. Miesza bryły w płynie. Tak samo zachowują się grudki sera, jak się na przykład za wcześnie doda jajka. Jeśli chodzi o naleśniki to wypróbowałam jak tylko można i po kilku razach kiedy myślałam sobie co ja zrobiłam, w końcu zapamiętałam najlepszy. Muszę przeliczyć te proporcje... Co rzadsze. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Blińczyki carskie*
Top
Bottom