Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bliny*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 815524" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Bliny</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu – Kuchnia polska PWE 1982</p><p></p><p>20 dag mąki pszennej (u mnie ostatnio orkiszowej)</p><p>20 dag mąki gryczanej</p><p>2 dag drożdży</p><p>2 jajka</p><p>cukier (daję czubatą łyżeczkę cukru pudru)</p><p>ok. 3/4 l mleka</p><p>3 dag masła lub margaryny</p><p>sól</p><p>8 dag tłuszczu do smażenia (moim zdaniem najlepszej jest klarowane masło)</p><p></p><p>Mąkę pszenną i gryczaną oddzielnie przesiać. Do pszennej dodać drożdże rozmieszane z cukrem i 1/4 l mleka. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodać mąkę gryczaną i tyle mleka, aby ciasto było gęste jak śmietana. Wybijać starannie łyżką, dodając żółtka, pianę z białek, topione masło i sól. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Małą patelnię smarować tłuszczem, nalewać ciasta na 1/2 cm grubo, smażyć szybko z dwóch stron na równym ogniu. </p><p>Usmażone bliny układać na ogrzanym półmisku i zaraz podawać. Dodatki: topione masło, śmietana, pasta śledziowa, kawior.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Swego czasu robiłam bardzo często, bo dziecko za nimi przepadało. Oprócz wymienionych dodatków pasują do nich m.inn. pasty tuńczykowa i łososiowa.</p><p></p><p>[ATTACH=full]37783[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]39038[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 815524, member: 1024"] [B]Bliny[/B] Źródło przepisu – Kuchnia polska PWE 1982 20 dag mąki pszennej (u mnie ostatnio orkiszowej) 20 dag mąki gryczanej 2 dag drożdży 2 jajka cukier (daję czubatą łyżeczkę cukru pudru) ok. 3/4 l mleka 3 dag masła lub margaryny sól 8 dag tłuszczu do smażenia (moim zdaniem najlepszej jest klarowane masło) Mąkę pszenną i gryczaną oddzielnie przesiać. Do pszennej dodać drożdże rozmieszane z cukrem i 1/4 l mleka. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodać mąkę gryczaną i tyle mleka, aby ciasto było gęste jak śmietana. Wybijać starannie łyżką, dodając żółtka, pianę z białek, topione masło i sól. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Małą patelnię smarować tłuszczem, nalewać ciasta na 1/2 cm grubo, smażyć szybko z dwóch stron na równym ogniu. Usmażone bliny układać na ogrzanym półmisku i zaraz podawać. Dodatki: topione masło, śmietana, pasta śledziowa, kawior. Moje uwagi: Swego czasu robiłam bardzo często, bo dziecko za nimi przepadało. Oprócz wymienionych dodatków pasują do nich m.inn. pasty tuńczykowa i łososiowa. [ATTACH=full]37783[/ATTACH] [ATTACH=full]39038[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bliny*
Top
Bottom