Błyskawiczne bułeczki , nadziewane śliwką z marcepanem

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
marcepan11.JPG

Składniki:

Ciasto:
• 300 g mąki
• 20 g drożdży
• 2 łyżki cukru
• 40 g masła roślinnego
• 1 jajko (duże)
• Szczypta soli
• 125 ml ciepłego mleka

Zalewa:
• 100 - 125 ml mleka (można śmietanki, ale nie miałam w domu)
• 30 g masła
• 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

Śliwki
Marcepan

Do miski malaksera wsypać mąkę i cukier, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę soli i masło oraz wbić jajko. Pulsacyjnie wymieszać wszystkie składniki aż do otrzymania „kaszki”. Ustawić na normalne mieszanie i stopniowo dolewać ciepłe mleko. Chwilę (2-3 minuty) wyrabiać. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą a następnie miskę umieścić w drugiej, większej misce, wypełnionej mocno ciepłą wodą. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie wyrosło po 15 minutach).
W czasie kiedy ciasto wyrasta, należy przygotować śliwki. Każdą przekroić do połowy i wyjąc pestkę. W miejsce pestki włożyć „pestkę” uformowaną z marcepana.

marcepan8.JPG

marcepan9.JPG

Ciasto wyjąc na blat i uformować 15-16 równych kawałków. Każdy kawałek uformować na okrągły placuszek, w środku którego układamy śliwkę. Następnie należy śliwkę obkleić ciastem, tak aby powstała bułeczka.
Mleko, masło i cukier podgrzać razem, aż do rozpuszczenia się cukru i masła. Ciepłe wlać do formy (najlepsza szklana o średnicy 26cm), gdzie układamy bułeczki., sklejeniem do dołu Formę przykryć folią spożywczą i odstawić bułeczki do wyrastania. Wyrośnięte posmarować skondensowanym mlekiem
Piekarnik nagrzać do 160 stopni i wstawić bułeczki na ok. 40 minut. Po 10 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni.

marcepan17.JPG

myślę, że upieczone bez zalewy, będą równie smaczne. Jedynie należy dac ciut więcej cukru do ciasta

Załączniki

• marcepan9.JPG
    marcepan9.JPG
    94.8 KB · Wyświetleń: 0
  • marcepan11.JPG
    marcepan11.JPG
    111.2 KB · Wyświetleń: 0
  • marcepan17.JPG
    marcepan17.JPG
    151.6 KB · Wyświetleń: 0
  • marcepan8.JPG
    marcepan8.JPG
    98 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
no nie jaka rewelacja!
icon_eek.gif

za drugą niedzielę upiekę, akurat mam jeszcze marcepan
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Owszem, jest troszkę wilgotny. Taki karmelowy (jak w buchtach). Ale myślę, że gdyby dac mniej mleka, np. ok. 80ml, to bułki wszystko wchłoną i spód nie będzie wilgotny. Jeżeli nie lubisz takich bułeczek to zalewę można pominąc a do ciasta dac ciut więcej cukru. Pewnie też wyjdą smaczne.

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
wczoraj upieklam, moj maz jak je zobaczyl to powiedzial, ze to Zwetschgendaczi (nie wiem jak sie pisze dacz wiec napisalam tak jak sie mowi). Calkiem podobne robi moja tesciowa ale w smaku byly juz troche inne od bawarskich daczi.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy