- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Składniki:
Ciasto:
• 300 g mąki
• 20 g drożdży
• 2 łyżki cukru
• 40 g masła roślinnego
• 1 jajko (duże)
• Szczypta soli
• 125 ml ciepłego mleka
Zalewa:
• 100 - 125 ml mleka (można śmietanki, ale nie miałam w domu)
• 30 g masła
• 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
Śliwki
Marcepan
Do miski malaksera wsypać mąkę i cukier, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę soli i masło oraz wbić jajko. Pulsacyjnie wymieszać wszystkie składniki aż do otrzymania „kaszki”. Ustawić na normalne mieszanie i stopniowo dolewać ciepłe mleko. Chwilę (2-3 minuty) wyrabiać. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą a następnie miskę umieścić w drugiej, większej misce, wypełnionej mocno ciepłą wodą. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie wyrosło po 15 minutach).
W czasie kiedy ciasto wyrasta, należy przygotować śliwki. Każdą przekroić do połowy i wyjąc pestkę. W miejsce pestki włożyć „pestkę” uformowaną z marcepana.

Ciasto wyjąc na blat i uformować 15-16 równych kawałków. Każdy kawałek uformować na okrągły placuszek, w środku którego układamy śliwkę. Następnie należy śliwkę obkleić ciastem, tak aby powstała bułeczka.
Mleko, masło i cukier podgrzać razem, aż do rozpuszczenia się cukru i masła. Ciepłe wlać do formy (najlepsza szklana o średnicy 26cm), gdzie układamy bułeczki., sklejeniem do dołu Formę przykryć folią spożywczą i odstawić bułeczki do wyrastania. Wyrośnięte posmarować skondensowanym mlekiem
Piekarnik nagrzać do 160 stopni i wstawić bułeczki na ok. 40 minut. Po 10 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni.

myślę, że upieczone bez zalewy, będą równie smaczne. Jedynie należy dac ciut więcej cukru do ciasta
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: