Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Błyskawiczne bułeczki , nadziewane śliwką z marcepanem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1025817" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]56596[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p>&#8226; 300 g mąki</p><p>&#8226; 20 g drożdży</p><p>&#8226; 2 łyżki cukru</p><p>&#8226; 40 g masła roślinnego</p><p>&#8226; 1 jajko (duże)</p><p>&#8226; Szczypta soli</p><p>&#8226; 125 ml ciepłego mleka</p><p></p><p><em><strong>Zalewa:</strong></em></p><p>&#8226; 100 - 125 ml mleka (można śmietanki, ale nie miałam w domu)</p><p>&#8226; 30 g masła </p><p>&#8226; 3 łyżki cukru</p><p></p><p><em><strong>Dodatkowo:</strong></em></p><p></p><p>Śliwki</p><p>Marcepan</p><p></p><p></p><p>Do miski malaksera wsypać mąkę i cukier, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę soli i masło oraz wbić jajko. Pulsacyjnie wymieszać wszystkie składniki aż do otrzymania &#8222;kaszki&#8221;. Ustawić na normalne mieszanie i stopniowo dolewać ciepłe mleko. Chwilę (2-3 minuty) wyrabiać. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą a następnie miskę umieścić w drugiej, większej misce, wypełnionej mocno ciepłą wodą. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie wyrosło po 15 minutach).</p><p>W czasie kiedy ciasto wyrasta, należy przygotować śliwki. Każdą przekroić do połowy i wyjąc pestkę. W miejsce pestki włożyć &#8222;pestkę&#8221; uformowaną z marcepana. </p><p></p><p>[ATTACH=full]56598[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]56594[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto wyjąc na blat i uformować 15-16 równych kawałków. Każdy kawałek uformować na okrągły placuszek, w środku którego układamy śliwkę. Następnie należy śliwkę obkleić ciastem, tak aby powstała bułeczka. </p><p>Mleko, masło i cukier podgrzać razem, aż do rozpuszczenia się cukru i masła. Ciepłe wlać do formy (najlepsza szklana o średnicy 26cm), gdzie układamy bułeczki., sklejeniem do dołu Formę przykryć folią spożywczą i odstawić bułeczki do wyrastania. Wyrośnięte posmarować skondensowanym mlekiem</p><p>Piekarnik nagrzać do 160 stopni i wstawić bułeczki na ok. 40 minut. Po 10 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni.</p><p></p><p>[ATTACH=full]56597[/ATTACH]</p><p></p><p>myślę, że upieczone bez zalewy, będą równie smaczne. Jedynie należy dac ciut więcej cukru do ciasta</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1025817, member: 4258"] [ATTACH=full]56596[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] • 300 g mąki • 20 g drożdży • 2 łyżki cukru • 40 g masła roślinnego • 1 jajko (duże) • Szczypta soli • 125 ml ciepłego mleka [I][B]Zalewa:[/B][/I] • 100 - 125 ml mleka (można śmietanki, ale nie miałam w domu) • 30 g masła • 3 łyżki cukru [I][B]Dodatkowo:[/B][/I] Śliwki Marcepan Do miski malaksera wsypać mąkę i cukier, wkruszyć drożdże. Dodać szczyptę soli i masło oraz wbić jajko. Pulsacyjnie wymieszać wszystkie składniki aż do otrzymania „kaszki”. Ustawić na normalne mieszanie i stopniowo dolewać ciepłe mleko. Chwilę (2-3 minuty) wyrabiać. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą a następnie miskę umieścić w drugiej, większej misce, wypełnionej mocno ciepłą wodą. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie wyrosło po 15 minutach). W czasie kiedy ciasto wyrasta, należy przygotować śliwki. Każdą przekroić do połowy i wyjąc pestkę. W miejsce pestki włożyć „pestkę” uformowaną z marcepana. [ATTACH=full]56598[/ATTACH] [ATTACH=full]56594[/ATTACH] Ciasto wyjąc na blat i uformować 15-16 równych kawałków. Każdy kawałek uformować na okrągły placuszek, w środku którego układamy śliwkę. Następnie należy śliwkę obkleić ciastem, tak aby powstała bułeczka. Mleko, masło i cukier podgrzać razem, aż do rozpuszczenia się cukru i masła. Ciepłe wlać do formy (najlepsza szklana o średnicy 26cm), gdzie układamy bułeczki., sklejeniem do dołu Formę przykryć folią spożywczą i odstawić bułeczki do wyrastania. Wyrośnięte posmarować skondensowanym mlekiem Piekarnik nagrzać do 160 stopni i wstawić bułeczki na ok. 40 minut. Po 10 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni. [ATTACH=full]56597[/ATTACH] myślę, że upieczone bez zalewy, będą równie smaczne. Jedynie należy dac ciut więcej cukru do ciasta [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Błyskawiczne bułeczki , nadziewane śliwką z marcepanem
Top
Bottom