- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Przepis zmodyfikowalam z opakowania otrebow - zrobiony byleby tylko zuzyc zalegajaca paczuszke, okazal sie niespodziewanie niedzielnym hitem
Ciasto robi sie bardzo szybko, w sam raz na letnie lenistwo
Skladniki:
0.5 szklanki roztopionego masla
0.5 szklanki cukru
1 jajko
0.5 szklanki otrebow zytnich
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
porzeczki lub inne kwasne owoce np zurawina
wierzch: ja zalalam waniliowa rahka - to jest cos pomiedzy 3 krotnie mielonym twarogiem a serkiem homogenizowanym
w oryginalnym przepisie ciasto jest zalane gesta kwasna smietana z cukrem i jajem
Do cieplego masla dodajemy wszystkie skladniki na ciasto i dokladnie mieszamy - ciasto wylewamy/wykladamy na mala blaszke (u mnie blaszka typu serduszko) np tortownice 18-20cm. (spodu NIE podpiekamy wczesniej!) Na to wykladamy owoce a nastepnie zalewamy np serkiem waniliowym. Pieczemy okolo 30 min w 200C
Najlepsze cieple podane z zimnym sosem waniliowym
SMACZNEGO!

Ciasto robi sie bardzo szybko, w sam raz na letnie lenistwo

Skladniki:
0.5 szklanki roztopionego masla
0.5 szklanki cukru
1 jajko
0.5 szklanki otrebow zytnich
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
porzeczki lub inne kwasne owoce np zurawina
wierzch: ja zalalam waniliowa rahka - to jest cos pomiedzy 3 krotnie mielonym twarogiem a serkiem homogenizowanym
w oryginalnym przepisie ciasto jest zalane gesta kwasna smietana z cukrem i jajem
Do cieplego masla dodajemy wszystkie skladniki na ciasto i dokladnie mieszamy - ciasto wylewamy/wykladamy na mala blaszke (u mnie blaszka typu serduszko) np tortownice 18-20cm. (spodu NIE podpiekamy wczesniej!) Na to wykladamy owoce a nastepnie zalewamy np serkiem waniliowym. Pieczemy okolo 30 min w 200C
Najlepsze cieple podane z zimnym sosem waniliowym
SMACZNEGO!
Ostatnią edycję dokonał moderator: