Blyskawiczne ciasto porzeczkowe na otrębach

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,584
0
0
Przepis zmodyfikowalam z opakowania otrebow - zrobiony byleby tylko zuzyc zalegajaca paczuszke, okazal sie niespodziewanie niedzielnym hitem
icon_mrgreen.gif

Ciasto robi sie bardzo szybko, w sam raz na letnie lenistwo
icon_smile.gif

Skladniki:

0.5 szklanki roztopionego masla
0.5 szklanki cukru
1 jajko
0.5 szklanki otrebow zytnich
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia

porzeczki lub inne kwasne owoce np zurawina

wierzch: ja zalalam waniliowa rahka - to jest cos pomiedzy 3 krotnie mielonym twarogiem a serkiem homogenizowanym
w oryginalnym przepisie ciasto jest zalane gesta kwasna smietana z cukrem i jajem

Do cieplego masla dodajemy wszystkie skladniki na ciasto i dokladnie mieszamy - ciasto wylewamy/wykladamy na mala blaszke (u mnie blaszka typu serduszko) np tortownice 18-20cm. (spodu NIE podpiekamy wczesniej!) Na to wykladamy owoce a nastepnie zalewamy np serkiem waniliowym. Pieczemy okolo 30 min w 200C

Najlepsze cieple podane z zimnym sosem waniliowym

SMACZNEGO!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Porzeczki to moje ulubione owoce i właśnie zerwałam koszyczek:) Zrobę dzisiaj lub jutro i dam znać jak wyszło.

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,584
0
0
Wstawiam zdjecie (niestety z telefonu) moze sie ktos skusi
icon_mrgreen.gif

Image002.jpg

Załączniki

• Image002.jpg
    Image002.jpg
    63.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
to ja idę zrobić to ciasto, akurat mam z pół szklanki żytnich otrąb. Z kwaśnych owoców mam resztkę wiśni a na polewę muszę użyć śmietany z cukrem i jajkiem, tak jak w oryginalnym przepisie, bo nie mam żadnego serka na stanie.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
już jestem po konsumpcji, całkiem dobre wyszło, może nie jakieś zachwycające, ale OK. No i rzeczywiście błyskawicznie się robi. Miałam mało wiśni więc jest dość słodkie, aż się prosi, żeby kwaśnych owoców było więcej
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy