- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Błyskawiczne placuszki
Bazą do placuszków jest:
bułka tarta
jajko
mleko
Składniki energicznie mieszamy, ilość bułki, jajek i mleka zależna jest od ilości placuszków, które chcemy usmażyć. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Z 1 jajka wystarczy "do pochrupania" na 2 osoby.
Jeśil wybieramy "bazową" wersję placuszków, dodajemy do masy łyżeczkę cukru.
Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż będą apetycznie rumiane. Najlepiej uzyć patelni do naleśników
Placuszki są miękkie, rosną "w sobie" mają bardzo ciekawy smaczek
Takie placuszki możemy podać posypane cukrem-pudrem, polane syropem klonowym lub miodem, z powidłami śliwkowymi i kwaśną śmietaną.....
ALBO:
nie dodajemy cukru.
zamiast tego do masy dodajemy:
- starty żółty serek i pietruszkę
- szczypioerk i przeciśnięty czosnek
- ostrą paprykę lub sos chilli
- przesmażone pieczarki z odrobiną czosnku
Możliwości są praktycznie nieograniczone
I choć jesteśmy w topiku wegetariańskim, dodam,że jeśli ktoś chce, może także dodać pokrojoną drobniutko szynkę lub kiełbasę.
Danko jest fantastyczne jako deser, jako przekąska, lub jako samodzielne danie obiadowe. Wystarczy, że w wersji bezcukrowej podamy je np. z sałatką z pomidorów z cebulką.
Smacznego!
Bazą do placuszków jest:
bułka tarta
jajko
mleko
Składniki energicznie mieszamy, ilość bułki, jajek i mleka zależna jest od ilości placuszków, które chcemy usmażyć. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Z 1 jajka wystarczy "do pochrupania" na 2 osoby.

Jeśil wybieramy "bazową" wersję placuszków, dodajemy do masy łyżeczkę cukru.
Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż będą apetycznie rumiane. Najlepiej uzyć patelni do naleśników

Placuszki są miękkie, rosną "w sobie" mają bardzo ciekawy smaczek

Takie placuszki możemy podać posypane cukrem-pudrem, polane syropem klonowym lub miodem, z powidłami śliwkowymi i kwaśną śmietaną.....
ALBO:
nie dodajemy cukru.
zamiast tego do masy dodajemy:
- starty żółty serek i pietruszkę
- szczypioerk i przeciśnięty czosnek
- ostrą paprykę lub sos chilli
- przesmażone pieczarki z odrobiną czosnku
Możliwości są praktycznie nieograniczone


I choć jesteśmy w topiku wegetariańskim, dodam,że jeśli ktoś chce, może także dodać pokrojoną drobniutko szynkę lub kiełbasę.
Danko jest fantastyczne jako deser, jako przekąska, lub jako samodzielne danie obiadowe. Wystarczy, że w wersji bezcukrowej podamy je np. z sałatką z pomidorów z cebulką.

Smacznego!

Ostatnią edycję dokonał moderator: