Boczek pieczony podwędzany

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Jeśli ktoś nie ma wędzarki lub z jakichkolwiek innych przyczyn chce pominąć etap wędzenia, śmiało można to zrobić: pieczony boczek będzie również bardzo dobrze smakował.

boczek_pieczony_podw..JPG

1 kg jak najchudszego boczku

zalewa peklująca
1 litr wody
4 łyżeczki soli peklującej
1/2 łyżeczki cukru
4 ząbki czosnku
10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu - lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna
2 listki laurowe
2 utłuczone ziarna ziela angielskiego

Przyprawy:
czosnek w ząbkach, czarny pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca w ziarnach, ew. płatki chili


1. Boczek wraz ze skórą kroimy w paski o szerokości ok. 6 cm.

Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.

W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującą i cukier. Uzupełnimy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką.
Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.[
Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę.

Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą.

2. Boczek doprawiamy ulubionymi przyprawami, u mnie na zdjęciu widoczne są dwie wersje:

a. Boczek czosnkowo ziołowy - mięso intensywnie nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, obsypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz obtaczamy dokładnie w mieszance majeranku i ziół prowansalskich (proporcja 4:1)
b. Boczek pikantny - mięso nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, obtaczamy dokładnie w mieszance słodkiej i ostrej papryki (proporcja wg gustu), posypujemy z wierzchu ziarnami gorczycy i ew. chili w płatkach.

Każdą opcję smakową pakujemy do oddzielnego rękawa do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Wyjmujemy mięso z rękawa po czym odstawiamy do przestudzenia i obeschnięcia - mokre mięso nie wędzi się, tylko dusi.

3. Boczek wędzimy 20 minut. (Całkowity czas przebywania wędzarce: 25 min, ponieważ przez pierwsze 5 minut zrębki się rozgrzewają.)

Uwędzony boczek owijamy w folię aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki do zupełnego wystudzenia.
 

Załączniki

  • boczek_pieczony_podw..JPG
    boczek_pieczony_podw..JPG
    120.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ależ on apetycznie wygląda,tylko u nas trudno dostać taki ładny,wysoki boczek.
Jeśli uda mi się taki kupić,to zaraz go zrobię.
anbetung.gif

 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Janko, może być niższy, byle chudy. W tym przypadku im chudszy, tym smaczniejszy
icon_smile.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,631
4,756
113
Zdjęcie baaardzo apetyczne, uwielbiam boczek. Upiekę takie, ale dopiero na święta,
bo teraz nie miałby kto jeść, zostałam sama z młodszym dziecięciem, reszta towarzystwa rozjechała się po świecie.

Mała_Mi lubię twoje przepisy, bo są takie zrozumiałe i łatwe do wykonania (dla mnie
icon_smile.gif
)
wink.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,631
4,756
113
Podnoszę, bo jutro nastawiam
icon_mrgreen.gif
Moje ulubione przyprawy do wieprzowiny to kminek, majeranek i słodka sproszkowana papryka i taki smak będzie miał mój boczek.

Mała_Mi dziękuję za inspiracje
anbetung.gif

Wstawię zdjęcia jak boczek będzie gotowy
wink.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,631
4,756
113
No i gotowe, schab i boczek. Piekłam ok 2,5 godz w dość niskiej temp, 150st. Mięso wyszło smaczne, miękkie i kruche
lecker.gif

Mała_Mi pozdrawiam świątecznie
wink.gif
 

Załączniki

  • _s0.zmniejszacz.pl_boczek_i_schab_w_po_owie_pieczenia_zmniejszacz_pl_740371.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_boczek_i_schab_w_po_owie_pieczenia_zmniejszacz_pl_740371.jpg
    211.2 KB · Wyświetleń: 0
  • _s0.zmniejszacz.pl_boczek_i_schab_gotowe_zmniejszacz_pl_175009.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_boczek_i_schab_gotowe_zmniejszacz_pl_175009.jpg
    209.8 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Reniu, przepiękne, smakowite boczki! Cieszę się, że tak ładnie wyszły i Ci smakują
icon_biggrin.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy