Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Boczek pieczony podwędzany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1478340" data-attributes="member: 2721"><p>Jeśli ktoś nie ma wędzarki lub z jakichkolwiek innych przyczyn chce pominąć etap wędzenia, śmiało można to zrobić: pieczony boczek będzie również bardzo dobrze smakował.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86124[/ATTACH]</p><p></p><p>1 kg jak najchudszego boczku</p><p></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><em>zalewa peklująca</em></span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'">1 litr wody </span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'">4 łyżeczki soli peklującej</span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'">1/2 łyżeczki cukru</span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'">4 ząbki czosnku</span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'">10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu - lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna</span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'">2 listki laurowe</span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'">2 utłuczone ziarna ziela angielskiego</span></p><p></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'">Przyprawy: </span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'">czosnek w ząbkach, czarny pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca w ziarnach, ew. płatki chili</span></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"></span></p><p></p><p>1. Boczek wraz ze skórą kroimy w paski o szerokości ok. 6 cm.</p><p></p><p>Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.</p><p></p><p>W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującą i cukier. Uzupełnimy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. </p><p>Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.[</p><p>Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę.</p><p></p><p>Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą.</p><p></p><p>2. Boczek doprawiamy ulubionymi przyprawami, u mnie na zdjęciu widoczne są dwie wersje:</p><p></p><p>a. Boczek czosnkowo ziołowy - mięso intensywnie nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, obsypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz obtaczamy dokładnie w mieszance majeranku i ziół prowansalskich (proporcja 4:1)</p><p>b. Boczek pikantny - mięso nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, obtaczamy dokładnie w mieszance słodkiej i ostrej papryki (proporcja wg gustu), posypujemy z wierzchu ziarnami gorczycy i ew. chili w płatkach.</p><p></p><p>Każdą opcję smakową pakujemy do oddzielnego rękawa do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez godzinę, aż mięso będzie miękkie.</p><p>Wyjmujemy mięso z rękawa po czym odstawiamy do przestudzenia i obeschnięcia - mokre mięso nie wędzi się, tylko dusi.</p><p></p><p>3. Boczek wędzimy 20 minut. (Całkowity czas przebywania wędzarce: 25 min, ponieważ przez pierwsze 5 minut zrębki się rozgrzewają.)</p><p></p><p>Uwędzony boczek owijamy w folię aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki do zupełnego wystudzenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1478340, member: 2721"] Jeśli ktoś nie ma wędzarki lub z jakichkolwiek innych przyczyn chce pominąć etap wędzenia, śmiało można to zrobić: pieczony boczek będzie również bardzo dobrze smakował. [ATTACH=full]86124[/ATTACH] 1 kg jak najchudszego boczku [FONT=georgiatimes new romantimesserif][I]zalewa peklująca[/I][/FONT] [FONT=georgiatimes new romantimesserif]1 litr wody [/FONT] [FONT=georgiatimes new romantimesserif]4 łyżeczki soli peklującej[/FONT] [FONT=georgiatimes new romantimesserif]1/2 łyżeczki cukru[/FONT] [FONT=georgiatimes new romantimesserif]4 ząbki czosnku[/FONT] [FONT=georgiatimes new romantimesserif]10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu - lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna[/FONT] [FONT=georgiatimes new romantimesserif]2 listki laurowe[/FONT] [FONT=georgiatimes new romantimesserif]2 utłuczone ziarna ziela angielskiego[/FONT] [FONT=georgiatimes new romantimesserif]Przyprawy: czosnek w ząbkach, czarny pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca w ziarnach, ew. płatki chili [/FONT] 1. Boczek wraz ze skórą kroimy w paski o szerokości ok. 6 cm. Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże. W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującą i cukier. Uzupełnimy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.[ Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę. Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą. 2. Boczek doprawiamy ulubionymi przyprawami, u mnie na zdjęciu widoczne są dwie wersje: a. Boczek czosnkowo ziołowy - mięso intensywnie nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, obsypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz obtaczamy dokładnie w mieszance majeranku i ziół prowansalskich (proporcja 4:1) b. Boczek pikantny - mięso nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, obtaczamy dokładnie w mieszance słodkiej i ostrej papryki (proporcja wg gustu), posypujemy z wierzchu ziarnami gorczycy i ew. chili w płatkach. Każdą opcję smakową pakujemy do oddzielnego rękawa do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy mięso z rękawa po czym odstawiamy do przestudzenia i obeschnięcia - mokre mięso nie wędzi się, tylko dusi. 3. Boczek wędzimy 20 minut. (Całkowity czas przebywania wędzarce: 25 min, ponieważ przez pierwsze 5 minut zrębki się rozgrzewają.) Uwędzony boczek owijamy w folię aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki do zupełnego wystudzenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Boczek pieczony podwędzany
Top
Bottom