Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Boczek z porami po chińsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 60086" data-attributes="member: 49"><p><strong>Boczek z porami po chińsku </strong> </p><p></p><p>400 g cienkiego boczku (może być tłusta wieprzowina z łopatki lub podgardle),</p><p>4 łyżki sosu sojowego lub łyżka przyprawy do zup, </p><p>2&#8212;3 łyżki karmelu, </p><p>4 łyżki wódki ryżowej lub śliwowicy węgierskiej, rumuńskiej lub jugosłowiańskiej, </p><p>1 łyżeczka utartego badianu lub 2 łyżeczki anyżku,</p><p>1 łyżeczka mielonego imbiru, </p><p>1 łyżeczka smalcu,</p><p>1 średnia cebula,</p><p>sól, cukier,</p><p>4&#8212;6 średnich porów </p><p></p><p>Boczek pokrajać w klocki, włożyć do miseczki, polać połowa sosu sojowego (lub przyprawy do zup i karmelu) i połową wódki; wyrobić i odstawić na 20 min., aby dobrze przeszedł przyprawami. Na rozgrzany w aluminiowym garnku smalec wsypać pokrajana w słomkę cebulę i podsmażyć na szklisto,</p><p>po czym wrzucić boczek. Smażyć 5&#8212;8 min. mieszając, tylko do zbielenia mięsa ze wszystkich stron (nie rumienić). Następnie wlać pół szklanki wody, resztę przyprawy sojowej lub przyprawy z karmelem, dodać badian lub anyżek i imbir, wymieszać i zagotować. Gdy potrawa zagotuje się wlać resztę alkoholu i zamieszać. Gotować ok. 1 godz. pod przykryciem. Oczyszczone pory pokrajać na 3 centymetrowe kawałki i wrzucić do gotującego się boczku Gdy zawartość garnka zawrze ponownie przerwać gotowanie i podawać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 60086, member: 49"] [B]Boczek z porami po chińsku [/B] 400 g cienkiego boczku (może być tłusta wieprzowina z łopatki lub podgardle), 4 łyżki sosu sojowego lub łyżka przyprawy do zup, 2—3 łyżki karmelu, 4 łyżki wódki ryżowej lub śliwowicy węgierskiej, rumuńskiej lub jugosłowiańskiej, 1 łyżeczka utartego badianu lub 2 łyżeczki anyżku, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka smalcu, 1 średnia cebula, sól, cukier, 4—6 średnich porów Boczek pokrajać w klocki, włożyć do miseczki, polać połowa sosu sojowego (lub przyprawy do zup i karmelu) i połową wódki; wyrobić i odstawić na 20 min., aby dobrze przeszedł przyprawami. Na rozgrzany w aluminiowym garnku smalec wsypać pokrajana w słomkę cebulę i podsmażyć na szklisto, po czym wrzucić boczek. Smażyć 5—8 min. mieszając, tylko do zbielenia mięsa ze wszystkich stron (nie rumienić). Następnie wlać pół szklanki wody, resztę przyprawy sojowej lub przyprawy z karmelem, dodać badian lub anyżek i imbir, wymieszać i zagotować. Gdy potrawa zagotuje się wlać resztę alkoholu i zamieszać. Gotować ok. 1 godz. pod przykryciem. Oczyszczone pory pokrajać na 3 centymetrowe kawałki i wrzucić do gotującego się boczku Gdy zawartość garnka zawrze ponownie przerwać gotowanie i podawać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Boczek z porami po chińsku*
Top
Bottom